Kezdeményezés indult a fenntartható vállalatirányításért

Agro Napló
Az Európai Bizottság (EB) kezdeményezést indított a fenntartható vállalatirányítási keretrendszerről a hosszú távú, fenntartható és felelős vállalati magatartás elősegítése érdekében, a javasolt kezdeményezés a fenntarthatóságot beépítené a cégek vállalatirányítási kereteibe és üzleti stratégiáiba.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara  (NAK) honlapján közzétett összefoglaló emlékeztet: egyre gyakrabban hallani a fenntarthatóságról, amely kifejezés ma már elterjedt a köznyelvben. A fenntarthatóság azt jelzi, hogy az emberiség milyen hatást gyakorol a bolygó állaptára. Általában három fő területtel (környezeti, gazdasági és társadalmi) társul, és a vállalatokon belül is egyre nagyobb jelentőséget kap. A fenntarthatóság magában foglalja a vállalkozások arra való ösztönzését, hogy a rövid távú előnyök helyett a hosszú távú fenntartható értékteremtésre összpontosítsanak, így fordítsanak kellő figyelmet vállalati stratégiájukban a környezeti (ideértve az éghajlatváltozást és a biodiverzitást), valamint a társadalmi és a gazdasági hatások kezelésére.

Az európai zöld megállapodás és a COVID-19 helyreállítási tervről szóló bizottsági közlemény is megerősítette, hogy a fenntarthatóságot be kell építeni a vállalatok vállalatirányítási keretébe. Az EB álláspontja szerint a fenntarthatóságot hangsúlyozó megközelítés hozzájárul a pandémiát követő fellendüléshez azáltal, hogy segíti a vállalatok hosszú távú ellenálló képességét, valamint javítja a kiszámíthatóságot és a kockázatok kezelését.

A most kezdő konzultáció arra keresi a választ, hogy az Európai Unió hogyan tudja a legjobban segíteni a vállalkozásokat működésük során és a fenntarthatóbb gazdaságra való áttérésben, továbbá hogyan tudja biztosítani, hogy a környezeti és társadalmi érdekek beépüljenek az üzleti stratégiákba.

A konzultáció részletei és a bevezető hatásvizsgálat az Európai Bizottság weboldalán elérhetők el, ezen keresztül 2020. február 8-ig közvetlenül elküldhetik véleményüket (magyar nyelven is). Emellett lehetőség van arra is, hogy észrevételeiket a NAK számára is elküldjél, az így becsatornázott észrevételeket, kéréseket összesítve továbbítja majd a köztestület az uniós döntéshozóknak. Ez esetben a NAK  azt kéri, hogy 2021. február 2-ig küldjék el javaslataikat, véleményüket a polczer.katalin@nak.hu e-mail címre – olvasható az összegzésban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!