Kevesebb marhát és baromfit, több sertést vágtak tavaly

Agro Napló
Több sertést és juhot dolgoztak fel tavaly az országban, míg marhából és baromfiból kevesebb került a vágóhidakra – írta a Magyar Idők szerdán. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentése szerint az elmúlt évben 2,5 százalékkal esett vissza a szarvasmarha-feldolgozás.

Egy hónapban átlagosan 4400 tonnányi marhát dolgoztak fel, egyedül a november volt kiemelkedő időszak, amikor a vágások mértéke élősúlyban meghaladta az 5200 tonnát. A tavaly levágott állatok élősúlya összesen 53 400 tonna volt, míg a vágósúly 27 200 tonnát ért el, ami egyaránt háromszázalékos csökkenést jelent.

A gazdaságok többségében tehenet vágtak le, ez adta a feldolgozás 64 százalékát, míg a bikák aránya 23 százalék volt. A baromfiféléknél egyértelműen a madárinfluenza-járvány áll a jelentősnek mondható, 4,5 százalékos visszaesés hátterében. Míg csirkéből összességében egy százalékkal többet dolgoztak fel a vállalkozások, mint egy évvel korábban, kacsából 34, libából pedig 17 százalékkal került kevesebb a vágóhidakra. Pulykából 6,9 milliót vágtak 2017-ben, hat százalékkal kevesebbet, mint a bázisidőszakban.

A sertéspiacon ugyanakkor folytatódott a növekedés: a múlt évben összesen 4,76 millió hízó került a magyar vágóhidakra, ami csaknem 80 ezerrel, 1,7 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. A sertéstartás jövőjét illetően bizakodásra ad okot, hogy az előző évhez képest lényegesen kevesebb anyakocát vágtak le az országban, számuk az előző évi 105 700-ról 83 600-ra csökkent. Juhból is többet dolgoztak fel a magyar vágóhidak, a 35 ezer levágott egyed 4 százalékkal haladja meg a 2016-ban mért szintet. Anyajuhból több mint 5200-at vágtak, az élősúly 245 tonna volt a vizsgált időszakban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kevesebb lett a húsevő?

Kevesebb lett a húsevő?

Tavaly kevesebb állatot vágtak le a vágóhídakon, mint az előző évben – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) összesítéséből.

Jelentősen megugrott a sertésexport

Jelentősen megugrott a sertésexport

A hazai vágóhidakon hét százalékkal kevesebb szarvasmarhát, egy százalékkal kevesebb baromfifélét és négy százalékkal kevesebb sertést vágtak 2019 els...

Durva áremelés jöhet a sertéspiacon

Durva áremelés jöhet a sertéspiacon

Tovább tarol a sertéspestis Kínában, és ezzel egyidőben elindult a sertéshús árának gyors emelkedése is. A kocatelepeken pedig már várólistát készíten...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!