Két tucat glifozát-tartalmú növényvédő szer engedélyét vonták vissza

Agro Napló
Egy Európai Uniós rendelet miatt 24 glifozát hatóanyagú készítmény engedélyét vonta vissza november 30-án a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az érintett készítmények 2017. május 31-ig forgalmazhatók, és 2017. november 30-ig felhasználhatók. A dátumokat az engedélytulajdonosoknak szerepeltetniük kell a forgalomban maradó tételek címkéjén.

Az Európai Bizottság nem kívánatos összetevőnek minősítette a glifozát készítmények polietoxilált faggyúamin tartalmát, így az e segédanyagot tartalmazó készítmények a továbbiakban nem engedélyezhetőek a tagállamokban. A visszavont engedélyű termékek 2017. május 31-ig forgalmazhatók és 2017. november 30-ig felhasználhatók. A forgalomban maradt tételek címkéjén a két dátumot szerepeltetniük kell az engedélytulajdonosoknak – közölte a NÉBIH.

A polietoxilált faggyúamin segédanyagot nem tartalmazó glifozát készítmények engedélyei várhatóan 2017 második feléig még érvényesek, amikor is döntés születik a hatóanyag megújításáról, vagy esetleges visszavonásáról.

A glifozát tartalmú készítmények évek óta a legnagyobb mennyiségben forgalmazott termékek, 2015-ben Magyarországon például mintegy 1,4 millió kg hatóanyagot tartalmazó terméket hoztak kereskedelmi forgalomba. A glifozát hatóanyagú, totális hatású gyomirtó szereket szántóföldön a kultúrnövény betakarítása után, vetés előtt alkalmazzák, valamint szőlőben és gyümölcsösökben is használják irányított, a kultúrnövényt védő permetezéssel.

A 2016. november 30-tól visszavont, POE faggyúamin segédanyagot tartalmazó glifozát készítmények nevei:

Alapengedély

Klón  engedély

Párhuzamos import engedély

Glyphogan 480 SL

Gladiator 480 SL

Hardflex 480 SL

Glyfogan

Taifun 360

   

Dominator

   

NASA

   

Glyfos

   

Glialka 480 Plus

Figaro

Agria Glypho

Roundup Classic

Glyphogan Classic

Vesuvius

Glifostar 480 SL

Roundup Classic

Sherif 480 SL

Uyuni

Roundup Classic Plus

Rodeo

 

Roundup Forte

   

Clinic 480 SL

Amega

 

Nufozát

   

11 db

7 db

6 db

 

Alapengedély : A készítmény értékelése alapján kiadott részletes engedélyokirat

Klón engedély: Az alapengedéllyel megegyező használatra jogosító határozat, mely a készítmény más néven való forgalmazását teszi lehetővé

Párhuzamos import engedély:  Egy hazánkban és valamely másik EU tagállamban egyaránt engedélyezett készítmény belföldi forgalmazására szóló engedély, amely az alapengedély tulajdonosától eltérő forgalmazó számára ad jogosultságot a behozatalra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!