Két héten belül pályázható lesz a Modern falu program

Agro Napló
Májusig az összes felhívás megjelenhet a Modern falu programban, a várhatóan hatezer beérkező pályázat eredményeként mintegy négyezer támogatási szerződés készülhet – írta a Világgazdaság.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) által készített falutámogatási program adta a gerincét a Modern falu programnak. Ennek a keretösszege az idén 150 milliárd forint, amelyből

  • 50 milliárd forint utak építését és javítását fedezi,
  • 25 milliárd forintot a falusi CSOK-ra különítenek el (ennek részletei a következő hetekben derülnek majd ki).
  • További 75 milliárd forint áll az önkormányzatok rendelkezésére, hogy olyan fejlesztéseket valósíthassanak meg, amelyekhez uniós pályázati forrásokra nem számíthattak, ilyen például a ravatalozó felújítása, óvodák udvarának megújulása, belső utak és járdák építése, javítása.

Várhatóan két héten belül megjelennek az első pályázatok, és májusig az összeset kiírják – mondta a Világgazdaságnak Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke. Ma Magyarországon 2800 olyan település van, amelynek a lakosságszáma nem éri el az ötezer főt, ez az ország területének 75 százalékát érinti, ahol muszáj megtartani a népességet.

Számítása szerint a 2800 település egyenként két-három pályázatot nyújthat be, így nagyjából hatezer pályázatot kell majd kezelnie az államkincstárnak. A beérkező pályázatok eredményeként négyezer támogatási szerződés készülhet. Várhatóan két-három év elteltével lesz látványos a pályázatok hatása és eredménye.

Schmidt Jenő szerint a programra az észak-magyarországi, a dél-dunántúli, a Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Zala megyei településeknek van a legnagyobb szükségük. Az agglomeráció sincs könnyű helyzetben, mivel nagyon gyorsan növekszik, egyre bővül a lakosságszáma, ezért hirtelen kell sok feladatot ellátnia és infrastruktúrákat kiépítenie.

Valószínű, hogy 2020-ban olyan beruházásokra is lehet majd pályázni, amelyek a lakhatást, a megélhetést, valamint a helyi és a helyközi közlekedést támogatják – tette hozzá Schmidt Jenő. Úgy véli, az idei pályázatok során olyan beruházások valósulnak meg, amelyekre az elmúlt tíz évben nem volt pénzük az önkormányzatoknak.

 A célok eléréséhez és az eredmények megtartásához még tíz évig szükség lenne a Modern falu programra. Kiemelte, hogy a népesség megtartásához megélhetési lehetőségekre, lakhatásra és jó közlekedésre van szükség: például a rezsiköltségek csökkentésére napelemekkel, energetikai rendszerekkel. Továbbá legyenek helyben elérhető szolgáltatások, de ha mégis utazni kell a jó munkahelyért, az tömegközlekedéssel egyszerű legyen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!