Készülünk az elsivatagosodás és aszály elleni küzdelemre

Agro Napló
Világszerte június 17-én ünneplik a 23 éve az ENSZ Közgyűlés kezdeményezésére létrejött Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem (UNCCD) világnapját, ami felhívja a figyelmet az elsivatagosodás, a földterület degradáció és az aszályok okozta következmények nemzeti és globális kezelésének fontosságára – írja a nak.hu.

E jeles nap alkalmából az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) 2018. június 15-én konferenciát szervezett, ahol a Főigazgatóság mellett a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK), a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a Szent István Egyetem (SZIE) képviselői részéről is hallhattunk előadásokat.

Dr. Gyuricza Csaba (NAIK) főigazgató előadásában a globális felmelegedés és klímaváltozás kedvezőtlen hatásaira hívta fel a figyelmet, melynek megoldása az öntözéses gazdálkodás, az öntözésfejlesztés, illetve elengedhetetlenek a kitűzött célok, azaz az agrárpiaci termékek versenyelőnyének-, a leszakadó területek foglalkoztatottságának növelésében, illetve a klímaváltozás hatásának ellensúlyozásában.

Láng István (OVF) bemutatta az Operatív Aszály és Vízhiánykezelő Rendszer Monitoring hálózatot, amely a léghőmérsékletről, csapadékról, relatív légnedvességről, levélfelület nedvességéről, a talajnedvességről, illetve a talajhőmérsékletről szolgáltatott adatok alapján tájékoztatja az érdeklődőket, illetve már 10 napos előrejelzést is mutat az időjárás, valamint a vízháztartási jellemzők tekintetében. A hálózat jelenleg tesztelés alatt áll, 2019-re válik mindenki számára elérhetővé. Segítségével megelőzhetővé, illetve mérsékelhetővé válnak az aszály által okozott károk.  

A tudományos oldal képviselője, Dr. Rajkai Kálmán (MTA) előadásában kiemelte, hogy a szárazföldi növények „vízforrása” a talaj, a talajnedvesség, így annak megőrzése a legfontosabb a növények vízigényének kielégítésében.

Dr. Birkás Márta (SZIE) egy több éven át tartó kutatás eredményeit mutatta be, amelynek eredményei azt mutatják, hogy az elmúlt években érzékelhető klímaváltozás talajnedvességre gyakorolt hatását a talajgondozási- és művelési szokásaink megváltoztatásával tudjuk ellensúlyozni, amely elsődlegesen a gazdálkodók szemléletmód váltását igényli.

Az Öntözésfejlesztési Stratégia (ÖFS) előrehaladásáról, eddigi eredményeiről tartott előadásában, Kolossváry Gábor (OVF) főosztályvezető elmondta, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) segítségével felmért gazdálkodói kör visszajelzései alapján az öntözött területek a jelenleg kiépített vízelosztó rendszerekre alapozottan akár 300.000 ha-ra is növelhetőek.

A program zárásaként Molnár Péter (OVF) az Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelemről (UNCCD) szóló egyezményről számolt be, amelyhez Magyarország 2003-ban csatlakozott. Az érintett országoknak hosszú távú stratégiát, Nemzeti Cselekvési Tervet kell kidolgozniuk a sivatagosodás és aszály elleni küzdelemre, emellett rendszeres nemzeti jelentést is kötelesek tenni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Végre mérséklődött az aszály!

Végre mérséklődött az aszály!

Az utóbbi napok csapadékosabb időjárásának és a nagy folyók vízgyűjtőjéről érkező vízmennyiségnek köszönhetően mérséklődött az aszály, emellett a szez...

Még mindig nem ér véget az aszály

Még mindig nem ér véget az aszály

Tovább folytatódik az aszály, a legfontosabb az ivóvíz biztosítása, de sorra készülnek el az ütemezett öntözési menetrendek is a mezőgazdasági felhasz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!