MENÜ

Kertépítő sikerek a Szakmák Európa-bajnokságán

Agro Napló 2021.09.29.

Bokor Péter és Hutter Péter a kertépítő (Landscape Gardening) szakmában 1. helyezést értek el a EUROSKILLS GRAZ 2021 versenyen, ezen kívül elnyerték a Nemzet Legjobbja (Best of Nation) kitüntetést is! A felkészítést Gódorné Hazenauer Zita szakértő vezetésével a Közép-magyarországi ASzC Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum és Kollégium, SKILLS Hungary Tehetséggondozó Kertépítő Bázisán teljesítették.

 

A verseny 2021. szeptember 22-26. között zajlott Ausztriában, Unterpremstätten-ben, a Schwarzl Freizeitzentrum-ban. Magyarország 21 szakmában, 26 fő versenyző részvételével képviseltette magát a résztvevő 19 ország között. Az ünnepélyes eredményhirdetésre 2021. szeptember 26-án került sor, ahol a magyarok 4 szakmában is aranyérmert szereztek, ezen kívül 2 ezüst, 2 bronz és 6 kiválósági érmet tudhatnak magukénak.

A WorldSkills Hungary program részeként Magyarország fiatal szakemberei két nemzetközi versenysorozatban, a kétévente megrendezendő WorldSkills és EuroSkills versenyeken mérettetik meg magukat. A szakképzés csúcsát szimbolizáló versenyeken az egyes szakmák hazai válogatóversenyén legkiválóbb eredményt elérő versenyzők képviselhetik az országot, melyet a kertépítő versenyszámban a Kisalföldi ASzC Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákjai nyertek el.

A felkészülés folyamatosan zajlott a COVID-19 vírus ellenére, így a két diák 120 + 70 napos intenzív szakmai felkészítési programban vehetett részt a kertépítő szakma vezető szakértőjének, Gódorné Hazenauer Zita irányításával, illetve Stummer Gergő szakértő helyettes koordinálásával, aki a WorldSkills Kazan 2019 kiválósági érmes versenyzője. A diákokat segítette továbbá Ekert Sára és Horváth Ferenc, a Közép-magyarországi ASzC Magyar Gyula Kertészeti Technikum és Szakképző Iskola kollégái, valamint Péter Diána, Skills kőműves szakértő. A versenyzők ezen kívül tréningeken, csapatépítőn és mentális workshopokon készültek fel az előttük álló kihívásra.

A versenyeken a különböző szakmák legújabb, minőségi és korszerű elvárásainak kell megfelelni minden versenyzőnek, aki fel akar állni a dobogó legfelső fokára. A nemzetközi versenyek nem csak szakmai elismerést és sikert hozhatnak, hanem életre szóló élményt és is nyújtanak.

A program széleskörű szakmai támogató köre biztosítja, hogy a versenyzők az intenzív felkészítés során a szakmájukban elismert szakemberek irányításával és korszerű eszközök segítségével hozzák ki magukból a legjobbat.

A kertépítő szakma szakmai támogatói:

A WorldSkills Hungary program a szakképzés iránti elkötelezettségre és a közös sikerre épül. A program során szakmai és emberi kapcsolatok, barátságok alakulnak, melyek a verseny után sem érnek véget. Egy misszió, amely nemcsak a világot nyitja meg, hanem olyan csapatot kovácsol, ami akar és képes is tenni azért, hogy értéket teremtsen.

2011-től a WorldSkills és a EuroSkills versenyekkel kapcsolatos feladatokat a WorldSkills Hungary program keretében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara végzi. Magyarország a program fenntartásával biztosítja hazánk részvételét két, fiatal szakemberek részére szervezett nemzetközi versenysorozatban, a kétévente megrendezendő WorldSkills és EuroSkills versenyeken, amelyen minden jelentős terület képviselteti magát.

A WorldSkills Hungary programmal, valamint a versenyekkel kapcsolatban részletes tájékoztatás a www.worldskillshungary.hu weboldalon érhető el.

Hajrá Kertépítők, Hajrá Magyarország!

Forrás: www.mkik.hu, www.worldskillshungary.hu

Csapat bemutatkozó videója:

Fotók:

  • Soós Péter, Kisalföldi ASzC Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
  • EuroSkills 2020 GmbH