Kedvezőbb kereskedelmi feltételek a madárinfluenza-mentes státusz visszanyerése után

Agro Napló
Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) ide vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte madárinfluenzától mentes besorolását. A teljes országra vonatkozó kedvező státusz lehetővé teszi az élő baromfi és baromfitermékek akadálymentes kereskedelmét több harmadik országokkal – közölte honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Ennek alapján az importkorlátozások mielőbbi feloldása érdekében Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos hivatalos levélben tájékoztatta a partnerországok hatóságait a mentes besorolásról.

Az utolsó, madárinfluenza miatt elrendelt korlátozást ez év május 16-án oldotta fel a Nébih. Ekkortól a belföldi és az Európai Unióba történő kiszállítások már zavartalanul folyhattak.

Az ország teljes területére érvényes madárinfluenza-mentes státuszt visszamenőleg, ez év június 10-től nyerte el Magyarorország*, az ezt igazoló hivatalos dokumentum pedig augusztus 2-án – jelent meg az OIE honlapján.

Az importkorlátozások feloldása érdekében Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos pedig hivatalos levélben tájékoztatta a partnerországok illetékes hatóságait a kedvező besorolásról. A harmadik országokkal kapcsolatos naprakész kereskedelmi információk elérhetők a Nébih honlapján.

Fontos hangsúlyozni, hogy a járványvédelmi minimum feltételeket tartalmazó 3/2017-es országos főállatorvosi határozat jelenleg is érvényes. Ennek értelmében a baromfit továbbra is zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt zárt helyen kell tárolni. Az előírás célja, hogy csökkenjen a vadmadaraktól való fertőződés kockázata – olvasható a Nébih közleményében.

* A visszamenőleg érvényes elismerés az OIE nemrég módosított Szárazföldi Állatok Egészségügyi Kódexének előírásain alapul.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!