2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Kedvező pénzügyi feltételeket sikerült kiharcolnunk a Közös Agrárpolitika tárgyalásakor

Agro Napló
Magyarország a tárgyalások folyamán igen kedvező pénzügyi feltételeket harcolt ki az idén kezdődő új költségvetési periódusra, ugyanis a Közös Agrárpolitika (KAP) keretében hazánknak kiosztott támogatás 10,4-ről (2,36%) 12,3 milliárd euróra (3,19%) növekedett, mondta Czerván György a 2015-től várható új támogatási modellt bemutató rendezvénysorozat utolsó állomásán, Hajdúböszörményben.

Az agrárgazdaságért felelős államtitkár kiemelte: a KAP-on belül a közvetlen támogatásokra fordítható összeg 8,8 milliárd eurót tesz ki, a vidékfejlesztésre pedig 3,5 milliárd euró jut. Mindez azt jelenti, hogy az előző időszakhoz képest a közvetlen támogatások összege 33%-kal nőtt, a vidékfejlesztési forrás azonban 10,2%-kal csökkent.

Az új, 2014-2020 közötti költségvetési ciklusban az Európai Unió elfogadott teljes költségvetése 960 milliárd euró, ami 3,4%-kal alacsonyabb, mint a megelőző periódusban. A KAP részesedése a teljes keretből 38,9%, 373 milliárd euró.

Czerván György az előadásában kifejtette, hogy a rendszer új elemeként kell bevezetni a degresszivitást, más néven a támogatáscsökkentést. Így abban az esetben, ha az alaptámogatás – csak a SAPS egyéb tételek nélküli – évenkénti összege meghaladja a 150.000 eurót (kb. 45 millió forintot), akkor 5%-os elvonást kell alkalmazni. A számítás során figyelembe lehet venni a megfizetett munkabéreket és bérjellegű járulékokat, így csak az azokkal csökkentett értékre vetítve kell alkalmazni az elvonást.

Az államtitkár emlékeztetett: a Kormány a Nemzeti Agrárkamarával történt egyeztetetését követően tavaly év végén azt a döntést hozta, amely szerint az egyszerűsített területalapú támogatási (SAPS) rendszer 2021-ig érvényben marad. A jelenleg is működő SAPS rendszer továbbviteléről elmondta, hogy a magyar gazdák által már jól ismert konstrukcióról van szó, amely lehetővé teszi a közvetlen támogatások széleskörű igénybevételét és költségvetési keretösszegek teljes felhasználását is.

Az államtitkár az új támogatási rendszer elemeinek részletezése mellett összefoglalta még a 2010 és 2013 között történt fontosabb gazdasági eseményeket, az elért makrogazdasági eredményeket, valamint az agráriumban végbemenő főbb folyamatokat. Kiemelte a folyó áron vett mezőgazdasági kibocsátás, a mezőgazdasági beruházások és foglalkoztatás, valamint az agrár-külkereskedelmi mutatók kedvező alakulását.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Az ezen a héten újranyíló pályázattal együtt a Vidékfejlesztési program (VP) öt kiírásában van még fejlesztési forrás az erdőgazdálkodók számára. A pr...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!