Kárenyhítő juttatás igényelhető aszálykár után

Agro Napló
Megjelent az agrárminiszter agrárkár-enyhítési rendszer keretében alkalmazandó aszályközleménye, amely alapján kárenyhítő juttatás igényelhető aszálykár után – közölte az Agrárminisztérium (AM) az Agro Naplóval.

A szaktárca tájékoztatása az ország azon térségeit jelöli meg, ahol a meteorológiai adatok alapján a vegetációs időszakban elszenvedett csapadékhiány és magas hőmérséklet mezőgazdasági kárt okozhatott.

Adott kárenyhítési évben – egyéb támogatási feltétel fennállása esetén – ugyanis csak abban az esetben és azokra területekre fizethető aszálykárok után kárenyhítő juttatás, amely területtel kapcsolatban az aszályhelyzetről a miniszter legkésőbb tárgyév október 31-ig közleményt ad ki.

A most megjelent közlemény értelmében Magyarországon az idei kárenyhítési év során az ország egész területén aszályhelyzet volt, így – ha igazolt aszálykáruk van és egyéb támogatási feltétel is fennáll, akkor – az érintett termelők az ország teljes területén részesülhetnek kárenyhítő juttatásban. A miniszter aszályközleménye a Földművelésügyi Értesítő LXIX. évfolyamának 2019. október 25-i 7. számában olvasható.

Az aszályközlemény önmagában még nem jogosítja fel a károsult termelőt a kárenyhítő juttatás igénybevételére. A kompenzációra való jogosultság további feltételei, hogy a termelő: az aszálykárt a megjelölt  határidőben (a károsodás észlelését követő 15 napon belül, de legkésőbb szeptember 30-ig) bejelentse, amelyet az agrárkár-megállapító szervezet  igazolt is. Emellett a termelőnek a kárenyhítési hozzájárulást szeptember 15-ig maradéktalanul meg kellett fizetnie. Továbbá a kárenyhítő juttatás iránti kérelmet november 30-ig a Magyar Államkincstár (MÁK) elektronikus felületén benyújtja (a kérelembenyújtás lehetősége november elején nyílik meg), és az aszálykárral érintett növénykultúrájában 30 százalékot meghaladó hozamcsökkenést (terméskiesést) és 15 százalékot meghaladó hozamérték-csökkenést (termelésiérték-kiesést) szenvedett el – tartalmazza a tájékoztatás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!