Karácsonyra válasszanak magyar édesvízi halat

Agro Napló
A magyar hal kiváló minőségű és egészséges, erre hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium (AM), a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum (AMC) közös állásfoglalásában, mindehhez hozzáfűzve: a mostani kiemelt halfogyasztási időszakban érdemes tudatosan vásárolni, és lehetőleg édesvízi halakból készült ételeket tenni a karácsonyi asztalra – közölték a sajtónyilvános esemény szervezői kapunkkal.
Fotó: Pelsőczy Csaba

Nagy István agrárminiszter a december közepi budapesti sajtótájékoztatón kiemelte: a hazai halfogyasztás mintegy 40 százaléka a karácsonyt megelőző időszakra esik. Ez a mennyiség egyes nagy haltermelők esetében akár az éves forgalom 60-70 százalékát is adhatja.

A halfogyasztás az elmúlt években lassan, de folyamatosan növekszik. Az AM azon dolgozik, hogy a jelenlegi egy főre jutó éves átlag halfogyasztás tovább növekedjen és minél nagyobb arányban kerüljenek az asztalra magyar halak. A kormány a koronavírus-járvány idején jelentős erőfeszítéseket tett a bajba jutott hazai ágazatok, így a haltermelők megsegítésére is.

Ennek keretében a halgazdálkodási ágazat haltelepítésre 800 millió forintot, a Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként pedig további több, mint 500 millió forintos támogatást kapott a munkahelyek megtartására. Emellett az elmúlt években jelentős figyelmet szenteltek a halhús-minőségi kérdéseinek, a minőségi haltermékek elismerésének. Ennek eredményeként idén két magyar haltermék, a Szilvásváradi pisztráng, és az Akasztói szikiponty európai földrajziárujelző-oltalmat kapott, a Balatoni hal és a Szegedi tükörponty pedig az átmeneti nemzeti oltalmat szerezte meg, uniós elismerésük folyamatban van. Az Országgyűlés által decemberben megszavazott ágazati törvény aktuális módosítása is segíti, hogy a haltermelés fejlesztésén keresztül a halfogyasztás mértéke érdemben is emelkedni tudjon.

Németh István, a MA-HAL elnöke többek között arról beszélt, hogy az idei haltermés közepesnek mondható, ugyanakkor bőven lesz hazai hal karácsonyra. Hazánkban a legnagyobb mennyiségben termelt halfaj a ponty, amelyből tavaly több mint 11 ezer tonna piaci méretű korosztályt értékesítettek a termelők, a második legnépszerűbb halfajunk az afrikai harcsa, ebből több, mint 3 ezer tonna került feldolgozott, konyhakész formában a fogyasztók asztalára.

A hazai élelmiszerellátáson kívül a halágazat komoly szerepet vállal a horgászati célú természetes vizek telepítésében is, ahová évente 4-5 ezer tonna hal kerül kihelyezésre, így elmondható, hogy a horgászszervezetek a legnagyobb vevők közé tartoznak. A halak nem drágultak idén karácsonyra, hiszen a tavalyihoz hasonlóan az élő ponty kilogrammonként 900–1300 forintba, a pontyszelet 2100–2200 forintba, míg az afrikai harcsafilé 3000–3200 forintba kerül átlagosan.

Ondré Péter, az AMC ügyvezetője kiemelte: a „Kapj rá!” halfogyasztást ösztönző kampány uniós célkitűzése volt az évi és fejenkénti 5,7 kilogramm magyarországi átlagos halfogyasztás 20 százalékkal való növelése, ami már négy 4 év alatt több mint 18 százalékkal, 6,7 kilogramm fölé emelkedett. Az édesvízi halfogyasztást népszerűsítő kampány hatékonysági vizsgálata is megmutatta, egyre többen választják az édesvízi halfajokat, amiben segítséget nyújtanak a konyhatechnológiákat bemutató kisfilmek és a receptek is.

Bár a magyarok számára a halfogyasztás kiemelten a karácsonyi időszakra koncentrálódik, de érdemes egész évben halat fogyasztani magas omega-3 zsírsav, foszfor-, jód-, fluor-, szelén-, vas-, kálium- és kalcium-, valamint A-, D-, B2-, B6-, és B12-vitamin-tartalma miatt. A hal fogyasztása csökkenti a szívroham kockázatát, sokat segíthet például a stressz leküzdésében, vagy a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, csökkenti az időskori szellemi leépülés kockázatát, sőt az allergiás megbetegedések megelőzésében is segíthet.

A karácsonyi halvásárlást segítve a MA-HAL létrehozott egy interaktív térképet a www.halpentek.hu weboldalon, ahol a fogyasztók könnyen megtalálhatják a legközelebbi termelői halárusító pontokat, illetve halboltokat. További receptekért és érdekességekért pedig érdemes a www.kapjra.hu oldalt is felkeresni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Eszmecsere a magyar halgazdálkodásról

Eszmecsere a magyar halgazdálkodásról

Beszélgetést folytatott a magyar halgazdálkodás aktuális kérdéseiről Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke és Németh István, a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!