MENÜ

Karácsonyfából jó minőségű komposztot a MATE-n

Agro Napló 2022.01.18.

Aleksza László egyetemi docens, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Környezettudományi Intézetének munkatársa a kidobott karácsonyfák lehetséges hasznosításáról beszélt.

 

Elmondta: a hulladékká váló karácsonyfák hasznosításánál ugyanazokat a szempontokat és hierarchiákat kell figyelembe venni, mint más hulladékoknál. Mindenekelőtt elkülönítetten kell begyűjtenünk a hulladék fenyőfákat, ami viszonylag egyszerű, de mindenkinek tudnia kell, hogy hasznosítani csak abban az esetben tudjuk, ha a karácsonyfadíszeket teljeskörűen eltávolítottuk róluk. Ebben az esetben kerülhet sor a legjobb megoldásra, az anyagában történő hasznosításra, amely ennél a hulladéknál a komposztálás. Ennél rosszabb megoldás, ha a fenyőfákat energetikailag hasznosítjuk, elégetjük, ami jelenleg például a fővárosi gyakorlat, bár fontos hangsúlyozni, hogy ez még mindig sokkal kedvezőbb, mintha a fenyőfák hulladéklerakóba kerülnek, hiszen akkor el lehet veszíteni a fenyőfákban rejlő anyag- és energiaforrást is.

Jelezte ugyanakkor: a Profikomp Környezettechnika Zrt., ahol a MATE Környezettudományi Külső Hulladékgazdálkodási Tanszéke is működik, rendelkezik a fenyőfák komposztálással történő hasznosítására alkalmas engedélyezett telephellyel, gépekkel, technológiákkal. A fenyőfák hasznosításának első lépése a beérkező hulladék tisztaságának megállapítása, hiszen jó minőségű komposztot csak tiszta alapanyagból tudunk előállítani.

Amennyiben idegenanyagoktól (jelen esetben elsősorban karácsonyfadíszektől) mentes a fenyőfa-hulladék, akkor megkezdődik az aprítás, amivel megnöveljük a biológiai bomlás felületét. Aprítás után összekeverik egyéb hulladékokkal (konyhai és zöldhulladékokkal), majd beállítják a megfelelő nedvességtartalmat, C/N azaz a szén-nitrogén arányt és szerkezetességet, hogy rövid idő alatt így jó minőségű komposztot lehessen állítani. A komposztálás folyamata szemipermeábilis membrántakaróval takart, levegőztetett, szabályozott technológiával történik a Profikomp telephelyén.

Miután a komposztálás folyamata befejeződött, a sötét színű, biológiailag stabil, erdei talajra emlékeztető illatú komposztot lerostálják, és a megfelelő minőségbiztosítás után történik meg annak szántóföldi vagy kertészeti felhasználása. A fizikai, kémiai és mikrobiológiai vizsgálatok mellett professzionális növényteszteket is elvégzik a fitotronban, ami garantálja, hogy a későbbi felhasználás során a komposzt növényi növekedésre gyakorolt hatása kedvező lesz.

Bár a legjobb minden esetben az, ha a képződő hulladékokat a keletkezés helyéhez legközelebb hasznosítják, de a fenyőfák esetében, amennyiben rendelkezésre áll a településen komposztáló telep, akkor javasolt odaszállíttatni. A fenyőfa hulladékok ugyanis elsősorban magas gyantatartalmuk és a tűlevelek alacsony pH-ja miatt viszonylag nehezen komposztálhatóak, de az ipari, professzionális telepeken, egyéb hulladékokkal keverve és szabályozott körülmények között ezekből a hulladékokból is jó minőségű komposztot lehet előállítani – tartalmazza a MATE ismertetője, amit lapunknak eljuttatott.