Kapacitásbővítés Nádudvaron

Agro Napló
Jelentős, 1,8 milliárdos beruházással növeli termelését a Nádudvari Élelmiszer Kft. mind a mirelitkészítmények, mind a túrógyártás esetében. A fejlesztést 627 millió forinttal támogatta a kormány.

A Nádudvari Élelmiszer Kft. 1,79 milliárd forintos fejlesztését a magyar kormány 627 millió forinttal támogatta a nagyvállalati beruházási támogatási alapból - közölte Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára a cég kapacitásbővítő beruházásának átadásakor. Hozzátette, hogy a fejlesztéssel 20 új munkahelyet is teremtettek a településen.

A mostani csaknem 1,8 milliárd forintos beruházás a társaság mindkét üzemüket érinti: a hús- és mirelit-termékeket előállító panírüzemben kapacitásbővítő beruházások kezdődnek, a tejüzemben pedig a nádudvari "rögös" túró, és a túróból készített továbbfeldolgozott termékek gyártását növelik. Utóbbiak piacvezető termékek Magyarországon - tette hozzá Volosinovszki János, a Nádudvari Élelmiszer Kft. ügyvezető igazgatója.

A projekt további célja az élelmiszerbiztonsági kockázatok csökkentése, az energetikai rendszer korszerűsítése, a termékfejlesztések elősegítése, illetve a termeléshatékonyság javítása - sorolta az ügyvezető. A 10 éve alakult cég árbevétele 2008-ban még 1,7 milliárd forint volt, az idén pedig eléri a 10 milliárdot.

Az államtitkár szerint egyébként a nagyvállalati beruházási támogatási program keretében  2015 óta 89 projektet támogattak 53 milliárd forinttal, amelynek eredményeképpen összesen 131,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósul meg, és több mint kétezer új munkahely jön létre Magyarországon.

Bodó Sándor kitért arra is, hogy ma a munkában állók száma közelíti a 4,5 milliót, a munkanélküliség 3,7 százalékra mérséklődött, ugyanakkor a foglalkoztatás terén kihívásokkal kell szembenézni, és számos területen már munkaerőhiány tapasztalható.  Az államtitkár szerint egyre több közfoglalkoztatott talál munkát a versenyszférában, annak érdekében pedig, hogy biztosítani tudják a vállalkozások munkaerőigényét, nélkülözhetetlen a potenciális munkavállalók képességeinek felmérése.

Bodó Sándor azt mondta, a nyáron két megyében - Hajdú-Biharban és Szabolcs-Szatmár-Beregben - kísérleti programot indítottak, amelynek keretében a járási hivatalok munkatársai nem az irodáikban gyűjtik a munkaerő-igényeket, hanem személyesen keresik fel a munkaadókat és tájékozódnak, hogy milyen munkára, milyen típusú, milyen felkészültségű munkavállalókra van szükségük, és ennek ismeretében ajánlanak munkahelyet a jelentkezőknek. A tapasztalatokat év végén értékelik, majd szándékaik szerint országosan is kiterjesztik azzal a céllal, hogy 50 ezer új munkavállalót integráljanak az elsődleges munkaerőpiacra 18 hónap alatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!