MENÜ

Kampányt indít az EFSA a tudatos élelmiszer-választásról

Agro Napló 2021.08.09.

#EUChooseSafeFood elnevezéssel kampányt indít az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a tudatos élelmiszer-választás széles körű elterjesztáse érdekében az uniós tagállamokban – tájékoztat honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

 

A megfelelő élelmiszerek beszerzése és az ételkészítés felelősségteljes feladat – hívja fel a figyelmet az ismertetés –, akár magának főz az ember, akár a családnak vagy a barátoknak. Nem elég ugyanis, ha az étel ízletes, az is fontos, hogy mindig friss legyen, ne tartalmazzon nem kívánatos allergéneket és mind a tárolás, mind a főzés során tartsuk be az élelmiszerbiztonsági szabályokat.

Az EU szakemberei azon fáradoznak, hogy a polcokon elérhető élelmiszerek biztonságosak legyenek. Az ő tudományos munkájukra hívja fel a figyelmet az EFSA új #EUChooseSafeFood kampánya, melyet a Nébih is aktívan támogat, és amelynek kiemelt célja, hogy segítse a vásárlókat a megalapozott döntéshozatalban.

A múlt hónap végén elindított, az egész unióra kiterjedő EFSA kampány meg kívánja értetni az unió polgáraival, a tagországokban élőkkel, hogy mennyire fontos az élelmiszerbiztonságban a tudomány, a tudományos szakemberek munkája és hogy ez a munka hogyan segíti az embereket, hogy magabiztosan vásároljanak.

Mindemellett a kampány számos gyakorlati tanácsot is ad a fogyasztók számára. Megtudható belőle például, hogy miért nem szabad a nyers burgonyát a hűtőben tárolni, milyen információk találhatók az élelmiszerek címkéjén, mik azok az adalékanyagok.

A kampány weboldalán elérhető a #EUChooseSafeFood kampány teljes eszköztára, ami többek között vizuális anyagokat, rövid filmeket és közösségimédia-bejegyzéseket tartalmaz, mindenkinek megkönnyítve ezzel a kampányhoz való csatlakozást. Az érdeklődők további információt találhatnak a campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood weboldalon – tartalmazza az összefoglaló.