Júniusban 6,5 százalékkal növekedtek a mezőgazdasági termelői árak

Agro Napló
Júniusban 6,5 százalékkal növekedtek a mezőgazdasági termelői árak az egy évvel korábbihoz képest, január-júniusban pedig 12,8 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Júniusban az élő állatok és állati termékek 6,0 százalékkal, míg a növényi termékek 6,8 százalékkal drágultak az egy évvel korábbihoz képest. Az első félévben a mezőgazdasági termelés ráfordítási árszintje 6,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

A mezőgazdasági termékek termelői ára májusban éves szinten 9,2 százalékkal emelkedett az áprilisi 11,5 százalékos növekedés után. A növényi termékek drágulása 12,4 százalékra lassult az áprilisi 15,9 százalékról - emiatt lassult az agrárinfláció, hiszen a vágóállatok és állati termékek ára az előző havival megegyezően, 3,2 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Január-májusban a mezőgazdasági termelői árak 14,4 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához mérten.

Idén júniusában a gabonafélék ára 9,2 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Az idei termésű gabonák értékesítése még nem kezdődött meg, az árak ennek ellenére az előző hónaphoz képest csökkentek több mint 5 százalékkal.

Az ipari növények ára 6,3 százalékkal nőtt az előző év júniusához mérten, ezen belül az olajos növények ára 4,1 százalékkal lett magasabb.

A burgonya ára idén júniusban jelentősen, 121,3 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A zöldségfélék ára lényegében nem változott júniusban. A legjelentősebb forgalmú termék ebben az időszakban a zöldborsó, aminek az ára 0,6 százalékkal nőtt, nagy súllyal szerepel még a zöldpaprika és a paradicsom, az előbbi termék ára 8, az utóbbié 19 százalékkal csökkent.

A meggy árának csökkenése határozta meg a júniusi gyümölcsárindexet, ami így 8,1 százalékkal mérséklődött az előző év azonos hónapjához viszonyítva, a termék volumenindexe 24 százalékkal nőtt ebben a viszonyításban.

A vágóállatok termelői árszintje júniusban 3,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A vágómarha felvásárlási ára 19,6 százalékkal csökkent. A baromfi árnövekedése továbbra is kiemelkedő, 9,5 százalék. A vágósertés termelői árának növekedése tavaly júniusban 20,7, idén már csak 1,6 százalék volt. Idén a vágósertés havi felvásárlási ára kilónként átlagosan 390 és 395 forint között volt, kivéve májusban, amikor 382 forintot tett ki, de júniusra 391 forintra emelkedett.

Júniusban az állati termékek ára 12,8 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakához mérten. A tej termelői árindexe 15,9 százalékkal nőtt. A tojás árindexe 4,7 százalékos emelkedett az előző hónapok csökkenése után, ami a bázis és a tárgyév ellentétes ármozgásából adódik.

Január-júniusban a mezőgazdasági termelői árak 12,8 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához mérten.

Az állat és állati termékeknél 4,2 százalékos volt a növekedés az év első félévében, az előző év azonos időszakához viszonyítva. Legnagyobb mértékben a vágóbaromfi ára növekedett, 10,8 százalékkal, miközben a vágómarha ára 15,4 százalékkal csökkent.

Az első félévben a mezőgazdasági termelés ráfordítási árai az előző év azonos időszakához viszonyítva 6,4 százalékkal nőttek, ami a folyó termelőfelhasználás árszínvonalának 7,1, és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 1,8 százalékos növekedéséből tevődött össze.

A folyó termelőfelhasználáson belül a takarmányárak nőttek a legnagyobb mértékben 2013 első félévében, 22,5 százalékkal, ezen belül az egyszerű takarmányok ára 26,8 százalékkal, a keveréktakarmányok ára pedig 19,5 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

A műtrágyák ára idén január-júniusban 2,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A csökkenés jelentősebb volt az összetett műtrágyáknál, 4,6 százalékos, az egyszerű műtrágyák ára 1,7 százalékkal volt alacsonyabb.

A mezőgazdasági felhasználású energia ára átlagosan 2,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, ezen belül az üzemanyagok ára 2,2 százalékkal esett vissza, míg a kenőanyagok ára 4,6 százalékkal emelkedett.

A mezőgazdasági beruházásokon belül a mezőgazdaságigép-beruházások árának 2,2, illetve az épületberuházások árának 1,4 százalékos emelkedése figyelhető meg.

A mezőgazdasági termelőiár-index és ráfordításiár-index hányadosa az agrárolló. E mutató értéke 2013 első félévében 106,0 százalék volt, azaz 2012 azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak nagyobb mértékben emelkedtek, mint a ráfordítási árak.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!