Július 1-ig igényelhető támogatás erdősítéshez

Agro Napló
Július 1-ig nyújtható be támogatási kérelem mezőgazdasági területek erdősítéshez, az erdőtelepítés legfeljebb ötéves ápolásához, valamint legfeljebb 15 éves időtartamra az erdőtelepítés miatti jövedelemkiesés pótlásához - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hétfőn az MTI-vel.

A kérelmeket az MVH által rendszeresített nyomtatványokon, postai úton, az erdőrészlet fekvése szerint illetékes megyei kormányhivatal erdészeti igazgatóságához kell benyújtani.

A telepítés első évi munkálataihoz alap- és kiegészítő támogatás is kérhető, az utóbbiból létesíthető egyebek között a vad- és taposási kár megelőzését célzó kerítés vagy villanypásztor, belvizek elleni bakhát, illetve a 10 foknál lejtősebb területen a talaj védelmét szolgáló padka.

Ismét pályázhatnak azok is, akik mezőgazdasági területükön agrár-erdészeti rendszert valósítanának meg. A támogatás egyszeri, területalapú, vissza nem térítendő szubvenció. A támogatásért hektáronként legalább 100, legfeljebb 150 fa telepítését, illetve fenntartását írja elő a jogszabály, az engedélyezett fajok igazolt származású szaporítóanyagának felhasználásával.

Szántó, szőlő, gyümölcsös művelési ág esetén a fás legelő gyep- és fatelepítés együttes kivitelezésével hozható létre, amely esetben a hektáronkénti támogatás 1050 eurónak megfelelő forintösszeg, mintegy 305 ezer forint. Meglévő gyepnél a megvalósítás kizárólag fatelepítéssel történhet, ebben az esetben a támogatás 740 euró/hektárnak megfelelő forintösszeg, mintegy 215 ezer forint.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Az ezen a héten újranyíló pályázattal együtt a Vidékfejlesztési program (VP) öt kiírásában van még fejlesztési forrás az erdőgazdálkodók számára. A pr...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!