MENÜ

Juhász Anikó: Egyszerre cél a klímavédelem és a versenyképesség

Agro Napló 2022.05.18.

Az EU klíma- és környezetvédelmi céljainak való megfelelés hatása a hazai élelmiszergazdaság versenyképességére témában adott elő Juhász Anikó a Debreceni Egyetem Gazdálkodás szakmai konferenciáján.

Fotó: Facebook/Juhász Anikó

 

Az Agrárminisztérium helyettes államtitkára előadásában az új Közös Agrárpolitika (KAP) 2023 és 2027 közötti céljait fejtette ki, amelyek közé az éghajlatváltozással kapcsolatos intézkedések, a természeti erőforrások fenntartható használata, illetve a biológiai sokféleség megőrzése tartozik. Az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár nyomatékosította a tudásátadás, innováció, digitalizáció hármasának fontosságát. Hangsúlyozta, hogy a mezőgazdaságnak hozzá kell járulnia a stratégiák megvalósulásához, majd részletezte az Európai Zöld Megállapodás és KAP célok kapcsolatát. Kijelentette, hogy a növényvédő szerek, a műtrágyahasználat és az ökológiai gazdálkodás terén a célértékek elérése jelenleg kérdéses – értesült az Agrárminisztérium közleményéből az Agro Napló.

A helyettes államtitkár a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” program jövőképével kapcsolatban úgy fogalmazott: a gazdálkodást jövedelmező és társadalmilag elismert foglalkozássá kell tenni, amely vonzó vidéki környezetben, modern technológiával, minőségi élelmiszert biztosít a természeti erőforrások fenntartható használatával. Juhász Anikó szerint a felmerülő többletköltségeket nem szabad az élelmiszerlánc sérülékenyebb szereplőivel megfizettetni. Hozzátette: egyensúlyra van szükség a környezet- és klímavédelmi törekvések és a mezőgazdasági ágazat versenyképessége között.

Juhász Anikó előadásának zárásaként részletezte az Közös Agrárpolitika tervezett zöld felépítményeit, amelyek között a támogatható terület fogalmának bővítése, a kiterjesztett kondicionalitás, az Agro-ökológiai Program, a környezet- és klímabarát gazdálkodás és az erdészeti ágazat fejlesztése szerepelnek.

 

(Forrás: Agrárminisztérium)