Jótékony célt is szolgál a gabonaadomány

Agro Napló
A múlt évben több, mint 5 ezer gazda adakozott Csongrád megyében a Magyarok Kenyere program keretében – közölte a szaktárca az Agro Naplóval.

Összesen 9 ezer kilogramm lisztet tudtak jótékony célra fordítani, amely mintegy 80 ezer gyermekhez jutott el itthon és a Kárpát-medence területén – hangsúlyozta köszöntőjében legutóbb Farkas Sándor, az AM parlamenti államtitkára a Magyarok Kenyere program szőregi helyszínén a tájékoztatás szerint.

A Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem programot 2019-ben minden eddiginél szélesebb körben, a Kárpát-medence teljes magyar gazdatársadalmát bevonva szervezte meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz).

A gyűjtés célkitűzése az volt, hogy a különböző civil szervezeteken keresztül minél több rászoruló gyermek jusson őszre olyan élelemhez, amelynek alapja a jó minőségű magyar liszt. A szervezők kiemelten fontosnak tartották, hogy a gyűjtés során a gazdák ne a mennyiséget, hanem a minőséget tartsák szem előtt, hiszen ez az egyik alapja a jó élelmiszernek.

Az agrártárca miniszterhelyettese elmondta: az idei aratási idény rövidesen véget ér, az őszi árpa, őszi káposztarepce és magborsó betakarítása befejeződött. Az őszi árpa termésátlaga hektáronként 5,49 tonna, ami meghaladja a tavalyi átlagot (a hektáronkénti 4,92 tonnát). Jó eredmény várható az őszi búza esetében, mivel a várható termésátlag hektáronként 5,25 tonna, amelynek a betakarítása a végéhez közeledik.

Farkas Sándor arról is beszélt, hogy Csongrád megyei országgyűlési képviselőként külön öröm számára egy olyan sikeres program záróeseményén részt venni, ahol megmutatkozik a megye gazdáinak összefogása egy jó cél érdekében – olvasható a tájékoztatásban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!