Jön a jégesőelhárító-rendszer, a gazdák már várják

Agro Napló
Partnerek lennének a termelők a jégesőelhárító-rendszer működtetésében. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál jelenleg a pályázat előkészítése zajlik – írja a nak.hu.

Baranya, Somogy és Tolna megyében már évek óta működik a talajgenerátoros jégesőelhárító-rendszer. Ennek köszönhetően jelentősen csökkentek a mezőgazdasági károk – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. A szatmári termelők pedig már évek óta várják, hogy mikor épül ki az ő térségükben is hasonló szisztéma. A gazdák a műsorban arról számoltak be, hogy akár minden harmadik évben sújthatja földjüket jégkár, a rendszerrel pedig jobban védhetők lennének a földek. Rácz Imre, a NAK Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetének elnöke azt mondta még: a gazdák partnerek lennének abban, hogy egy elfogadható mértékű hozzájárulást fizessenek a nagyobb biztonságért.

A jégesőelhárító-rendszerről is beszélt Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke január 10-i, évindító sajtótájékoztatóján. Az elnök szerint – sikeres pályázat esetén – a NAK idei legfontosabb feladatainak egyike a rendszer kiépítése lesz. A Vidékfejlesztési Programban 1,8 milliárd forintot különítettek el erre a célra. Ahogy fogalmazott, jelenleg a kamara munkatársai dolgoznak a pályázati anyagon, a beadásra készülnek. Mint mondta, a talajgenerátoros rendszer éles indulását a 2018-as védekezési szezon kezdetére, azaz 2018. május 1-re tervezi a kamara.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!