Jól működik a Listeria Megelőzési Rendszer

Agro Napló
Kedvezőek az elsőéves működési tapasztalatai a Listeria Megelőzési Rendszernek – állapította meg Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség, hozzátéve a rendszert a mintegy másfél évvel ezelőtti gyorsfagyasztott élelmiszer-botrány hatására több vállalat és szervezet alakította ki.

Tavalyelőtt nyáron az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) a Magyarországról származó gyorsfagyasztott kukoricát hozták összefüggésbe az öt EU-tagállamot érintő Listeria monocytogenes járvánnyal – idézi fel az információt közlő Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Jelezve azt, hogy a probléma jelentőségét felismerve a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség (MHKSZ) egyes tagjai és a Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. kidolgoztak egy átfogó, önkéntes, de auditált Listeria Megelőzési Rendszert (LMR).

Ennek bevezetésével és hatékony működtetésével a hagyományos technológiával előállított gyorsfagyasztott zöldség- és gyümölcstermékekben a Listeria monocytogenes előfordulásának kockázata jelentősen csökkenthető. Ezt az első év tapasztalatai is alátámasztanak. Az MHKSZ azon tagjainál, amelyek megfelelően alkalmazták az LMR követelményeit, a Listeria monocytogenes előfordulásának kockázata számottevően csökkent az üzemi környezetben, illetve a jelenléte a forgalomba hozott késztermékből csak elvétve mutatható ki, és a jelenlétet kimutató esetekben is jóval a rendelet által engedélyezett élelmiszerbiztonsági határérték alatt marad.

A szakmai szervezet ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a gyorsfagyasztott zöldségtermékeket fogyasztás előtt, a felhasználási utasításnak megfelelően feltétlenül meg kell főzni.

A rendszer alkalmazásában résztvevő vállalatok a következő szezonban folytatják a már megkezdett munkát, illetve a tapasztalatokat látva további vállalatok is jelezték csatlakozási szándékukat a Listeria Megelőzési Rendszerhez – tájékoztat az agrárkamarai összegzés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!