Jól haladnak a tavaszi mezőgazdasági munkák

Agro Napló
A múlt évhez hasonlóan az idei tavaszi időjárás kedvezően hatott a mezőgazdasági munkák végzésére, így a készültségi állapot szinte megegyezett az előző évivel – állapítja meg a tavaszi munkák helyzetéről, egy április közepi felmérés alapján készült, és most közzétett összefoglalójában, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Agrárgazdasági Kutató Intézete (AKI).  

A felmérő operatív jelentések szerint az idén a tavaszi vetésű szántóföldi növények tervezett vetésterülete 2 millió 30 ezer hektár körül alakul. A gazdák a tervezett vetési munkák mintegy 60 százalékát végezték el április 16-ig, ami megegyezik az egy évvel korábbi állapottal. A gabonafélék vetési állapota országosan közel 54 százalékos készültséget mutatott.

A tavaszi vetésű gabonafélék tervezett vetésterülete 1 millió 102 ezer hektár, ami mintegy 10 ezer hektárral több, mint egy évvel korábban a ténylegesen bevetett terület. A kukorica tervezett vetésterülete 989 ezer hektár, 6,5 ezer hektárral több, mint a 2019-es végleges vetésterület. A tavaszi árpa 28,8 ezer hektárnyi területe 4,8 ezer hektárral több a múlt évi véglegesnél. A zab vetésterülete várhatóan 22,4 ezer hektár lesz az idén, a tavalyinál 1,7 ezer hektárral több. A tavaszi búza előirányzott vetésterülete 2,1 ezer hektárral több a tavalyinál, 7,6 ezer hektárt tesz ki, a hibrid kukoricáé 2,1 ezer hektárral 26,1 ezer hektárra csökkent. A szemes cirok vetését az egy évvel korábbihoz képest 2 ezer hektárral kisebb területen, 22,6 ezer hektáron tervezik a gazdálkodók 2020-ban.

A kedvezőbb körülményeknek köszönhetően a gazdák a tavaszi munkák nagyobb hányadát végezték el április közepéig. A gabonafélék 54 százalékát vetették el a jelentés napjáig, a tavaszi búza és a tavaszi árpa vetése 97-99 százalékon állt, a zab vetése pedig 94 százalékon. A kukoricát 526,5 ezer hektáron vetették el, ami a tervezett terület több mint felét jelenti. A jelentések szerint a tavaszi takarmányborsó tervezett összes vetésterülete 5,9 ezer hektár, ami 2 ezer hektárral több a tavalyinál. A szója tervezett vetésterülete mintegy 2,8 százalékkal kevesebb, 2020-ban, azaz 57,7 ezer hektár, mint a múlt évben ennek 22 százalékát vetették már be április 16-ig. A lucerna vetését a tavalyi 57 ezer hektárral szemben az idén 53,7 ezer hektáron tervezik, és a munka 81 százalékával végeztek a jelentés időpontjáig

A napraforgó tervezett vetésterülete 610,7 ezer hektár, ami 48,9 ezer hektárral több az előző évinél, és a gazdák 444,2 ezer hektáron, a terület 72,7százalékán végeztek a vetéssel. A cukorrépa területe 12,9 ezer hektár, az előző évi végleges vetésterülethez képest ezer hektárral kevesebb. A burgonya 2020-ban tervezett vetésterülete 9,6 ezer hektár körül alakul, és az április 16-i időpontra vonatkozó jelentések alapján a vetés 76,6 százalékát fejezték be. A zöldségfélék vetésterülete a jelentések szerint egy százalékkal kevesebb, mint ami 2019-ben volt. A tavalyihoz képest nagyobb területen terveznek csemegekukorica, vöröshagyma, paradicsom, zöldbab és karfioltermeléssel foglalkozni,ugyanakkor a zöldborsótervezett területe 2,4 százalékkal, a zöldpaprikáé 2,3 százalékkal és a görögdinnyéé 16,2 százalékkal kisebb az egy évvel korábban bevetett területnél – tartalmazza az összegzés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!