Jogvesztő határidő közeleg

Agro Napló
A gazdálkodóknak 15 napjuk lesz arra, hogy beszerezzék és elküldjék a Magyar Államkincstárnak a jogszerű földhasználatukat igazoló dokumentumokat, ami elengedhetetlen a támogatások kifizethetősége érdekében – hívta fel a figyelmet a NAK.

A Magyar Államkincstár az idei egységes kérelmekhez köthetően szeptemberben kezdi kiküldeni azon gazdálkodók számára a jogszerű földhasználat igazolására felszólító végzéseket, akik kérelménél nem ellenőrizhető vagy nem egyértelműsíthető a földhasználat - áll a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívásában.

Ez részben a 2018-as egységes kérelemben igényelt földterület után járó támogatás kifizethetősége miatt fontos, részben pedig azért, mert a nem igazolható földhasználat miatt akár évekre visszamenően is visszakövetelheti a kincstár a korábban felvett támogatásokat. Főleg a Vidékfejlesztési Program több éves futamidejű programjainál kiemelkedő jelentőségű a jogszerű földhasználat igazolása.

A kincstártól kapott felszólító végzés alapján 15 napjuk lesz a gazdáknak a földhasználat jogszerűségét igazoló nyilatkozat megtételére.

Ezt, és az állítást alátámasztó dokumentumokat csak és kizárólag a kincstár elektronikus kérelemkitöltő felületén, a végzésben található kód megadása után nyújthatják be az érintettek - hívja fel a gazdák figyelmét a kamara.

A kincstár elektronikus felülete eddig lesz nyitva minden végzés esetén. A 16. napon a még be nem nyújtott és szerkesztés alatt álló bizonylatok törlődnek és a felület inaktívvá válik, függetlenül attól, hogy nyilatkozott az ügyfél vagy nem.

Kérnénk minden gazdálkodót, hogy ha ilyen felszólító végzést kap, keresse fel falugazdászát és határidőn belül nyilatkozzon, így elősegítve támogatásának időbeni kifizetését - zárja felhívását a NAK.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!