2024. április 19. péntek Emma

Jobban fogyhat az olcsóbbá váló tej

Agro Napló
A jövő év elejétől csökkentik az áruházláncok az ESL (hosszabban eltartható) és az UHT (ultrapasztőrözött) tejek árát, mivel azok forgalmi adója az elfogadott jogszabály szerint január 1-jétől 18 százalékról 5 százalékra esik – derül ki az MTI összefoglalójából.

A Tesco-Global Áruházak Zrt., a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft., a CBA, a Lidl Magyarország, az Auchan és az Aldi Magyarország is azt jelezte, hogy a törvényi előírásokkal összhangban az áfacsökkentés egészét átadja a fogyasztóknak.

A Tesco a friss tejet 100 százalékban magyarországi forrásból szerzi be, és az előző évekhez hasonlóan igyekszik az import UHT tejek arányát csökkenteni. A SPAR már most is csak hazai UHT tejet forgalmaz. A Lidl azt tette közzé, hogy a törvény életbelépése után a tejek többségénél az adóváltozás mértékénél is nagyobb arányban csökkenti a fogyasztói árait, a belpiacon legnagyobb mennyiségben eladott, 1,5 százalékos UHT tejek esetében például 15 százalékkal.

A társaság az elmúlt évben csaknem 80 millió liter magyar tejet vett át a termelőktől, a tej 10 százalékát exportálta.

A korábbi évek gyakorlatát követve az Aldi is nagyobb árelőnyt ad majd tovább a vásárolóinak, mint amekkora az áfacsökkentésből eredne. A csökkentés legalább 13 százalékos lesz, de a pontos árakról később várható tájékoztatás. Az Aldi az UHT és az ESL tejek forgalmának növekedésére számít, mert ezek már nem drágábbak az eddig is 5 százalékos áfakulcs alá eső friss tejeknél.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Trappista sajt becsülete a tét!

A Trappista sajt becsülete a tét!

A fogyasztói tudatosság emelkedésével nagyobb társadalmi igény mutatkozik a jó minőségű élelmiszerek iránt, így a Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) kibővülh...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!