Jobb táplálkozás és fenntartható mezőgazdaság – ezek mellett tették le voksukat döntéshozóink

Agro Napló
Elkezdődött az ENSZ FAO Európai Regionális Konferenciája Törökországban.

©IAEA/Louise Potterton

Miután szinte teljesen megszűnt az éhezés Európa és Közép-Ázsia országaiban, a hangsúly egyre inkább a minőségi étkezés és a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe vevő élelmiszer-ellátási rendszerekre tolódik.

A világ ezen felén az éhezők száma, vagyis akik nem jutnak elegendő napi kalóriához, több mint 40 %-kal csökkent 1990 óta, hangsúlyozta José Graziano da Silva FAO főtitkár az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) 30. Európai Regionális Konferenciájának megnyitóján.

„A pozitív trend ellenére nem dőlhetünk hátra, mivel a helytelen táplálkozás más formában ugyan, de továbbra is jelen van ebben a kifejezetten sokszínű régióban,” tette hozzá.

A FAO becslése szerint Európa és Közép-Ázsia 53 országából 48-ban többségbe kerültek (55 %) a túlsúlyos vagy kórosan elhízott felnőttek, míg a Kaukázusban és Közép-Ázsiában a gyermekek növekedési zavarokkal küzdenek.

Jó hír azonban, folytatta José Graziano da Silva, hogy sok országban elindult a változás, hogy a cél ne pusztán a termelés fokozása legyen, hanem az, hogy az élelmezési rendszerek minőségi élelmiszerrel lássák el az embereket.

Miután a rászorulók még mindig nagy arányban inkább a vidéki környezetben élnek, a dinamikusan fejlődő vidéki kulcsszerepet játszik ebben.

Ennek érdekében a FAO két, az egész régiót átfogó kezdeményezést indított el: az egyik a kistermelők helyzetének javítását célozza (jobb megélhetés, ellenálló képesség a természeti csapásokkal szemben), a másik az élelmiszer kereskedelmi politikai kereteken csiszolva segít a kis- és közepes gazdaságoknak a növekedésben és terjeszkedésben.

A migráció kiváltó okai

Ebben az amúgy is nehéz helyzetben, amikor Törökországnak több mint 2,5 millió migránsról és menekültről kell gondoskodnia, a probléma gyökerét kell kezelni, azon jelenségeket, amelyek az embereket otthonuk, vagy akár hazájuk elhagyására kényszerítik, adott hangot véleményének José Graziano da Silva FAO főtitkár.

A fegyveres konfliktusok mellett a klímaváltozás, az élelmiszerláncokra leselkedő veszélyek, mint a mezőgazdasági kártevők és betegségek, vidéki szegénység, természeti katasztrófák, és még sok mást említhetünk, ami családok és közösségek mindennapjait lehetetleníti el.

Az ellátásbiztonság, mezőgazdaság és a vidékfejlesztés előtérbe helyezésével békés és stabil környezet teremthető, érvelt Graziano, kitérve a fenntartható fejlődésre, mint a biztonságos és békés jövő egyik alapkövére is.

A Regionális Konferencia a FAO kétévente megrendezett, hivatalos döntéshozó fóruma az ENSZ ügynökség Európa és Közép-Ázsia régiójában található tagországai számára, ahol az élelmezés és mezőgazdaság helyzetét, kihívásait és a közös ügyeket vitatják meg. Az országok magas rangú küldöttei, az agráriumért felelős miniszterek, a civil szféra és nemzetközi szervezetek megfigyelőként jelen levő képviselőivel együtt vesznek részt a Konferencián.

A mai nap folyamán a Miniszteri kerekasztalon a nemrég elfogadott fenntartható fejlődési célokról folyt a diskurzus és hogy azok mit jelentenek az egyes országok számára. Az új globális célkitűzések jó része az élelmezésbiztonsággal, táplálkozással, fenntartható élelmiszertermeléssel és más olyan területekkel kapcsolatos, melyek a FAO munkáját is érintik.

Szintén szó lesz a Hüvelyesek Nemzetközi Évéről, ebbe a csoportba tartoznak a babok, borsók, lencsék vagy épp a csicseriborsó. Továbbá az élelmiszerpazarlás, a nukleáris technológiák használata a kártevők ellen és a következő általános mezőgazdasági felmérés is terítékre került a következő napokban.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Fotók és képanyagok

A FAO Európai Regionális Konferenciájáról

Konferenciaprogram és egyéb dokumentumok

Konzultáció a civil szférával

Párbeszéd a világ élelmezésbiztonságával foglalkozó bizottságával (CFS)

További programok

FAO Európában és Közép-Ázsiában

Forrás: FAO

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!