Jó üzlet a pünkösdirózsa export

Agro Napló
Nyugati réspiacra termelnek bazsarózsát Szolnok határában. Nagy befektetést igényel a most telepített 92 ezer tős ültetvény, de a sok éve külföldre szállító magyar vállalkozás joggal alapoz a kiváló hazai klimatikus adottságokra. Minőség, jól feltérképezett lehetőségek és hosszú távú partnerség – ez a kulcs.

Varjú Ákos és Csipai Csilla 1990-ben együtt végzett a kertészeti egyetemen, már akkor a virágtermesztés és -kereskedelem központjában, Hollandiában szereztek értékes szakmai tapasztalatot. Mint Varjú Ákos vallja, a szakmában ott megismert hozzáállás, kultúra, professzionalizmus mintaértékű lehet mindenki számára.

Több mint húsz éve itthon alakult cégük eleinte szárazvirággal foglalkozott, majd – a világpiac megingása után – áttértek csokrok készítésére, amelyeket Nyugat-Európába értékesítenek. Van olyan nap, amikor harminc kamion indul útnak tőlük. 2007-ben csatlakoztak osztrák partnerükhöz, a szintén családi alapú Klimesch GmbH-hoz, amely stabil felvevőpiaccal rendelkezik Ausztriában, illetve más nyugat-európai országokban.

Partnerük nemrég újabb jelentős beszállítói lehetőséghez jutott, réspiaci zöldségek mellett bazsarózsát termelnek burgenlandi telephelyükön. Utóbbi mennyiségének bővítéseként Varjú Ákosék 2018 október végén öthektáros területre 92 ezer bazsarózsatövet telepítettek - írja a nak.hu. Részben fix megrendelésre dolgoznak, hiszen osztrák partnerüknél, a – Billa és Penny üzletláncot is tulajdonló – Rewe öt évre egy-egymillió szálat kötött le. Egyébként a multinak kilenc esztendeje szállítanak Szolnokról a kiemelt szezonokban (Valentin-nap, anyák napja, halottak napja, advent), illetve egész évben csokrokat. A „bazsarózsa-projektet” – amelyet hosszú lejáratú banki finanszírozással fedeznek – Varjú Ákosék a kezdetektől ,,szerelemgyereküknek" tekintik.

A most elültetett tövek jövőre csak néhány szál virágot hoznak, aztán tövenként hármat, majd 2021-ben tövenként tízet. Számításaik szerint a negyedik-ötödik évben válhat jövedelmezővé a vállalkozás. A beruházás előtt jól feltérképezték a lehetőségeket, így döntöttek annak elindítása mellett. A bazsarózsa itthon annyira nem, de nyugatabbra nagyon kedvelt virág, aminek a tőzsdei ára is jó. A szolnoki fővállalkozásukban dolgozóknak a májusi kéthetes betakarítási időszak pluszmunkát ad, illetve alkalmi munkásokat is foglalkoztatnak: összesen mintegy száz fő tevékenykedik majd a csúcsidőszakban náluk. Az évi közel egymillió szál betakarítása és osztályozása két hét alatt megoldhatatlan gépek nélkül, ezért tervezik egy betakarítógép vásárlását; az osztályozásban pedig osztrák partnerük Európában is ritkaságszámba menő gépe segít majd.

A bazsarózsát ősszel leszárzúzózzák, és a következő évben újra hajt. Közben a rizómái évről évre egyre fejlettebbek lesznek. Az itthoni téli hideg jót tesz a rizómák fejlődésének – ennek hiánya tőlünk délre, illetve Hollandiában hátrány –, ezáltal egészségesebb és nagyobb, szebb virágok képződnek. Természetesen a pangó víz elvezetéséről, az öntözésről gondoskodni kell.

A bazsarózsa osztályozottan stabilabb piacra és magasabb árakra számíthat a kontinens piacán, ahol – a kedvező klimatikus adottságok miatt – két-három héttel hamarabb jelennek meg a magyar szabadföldi növényekkel, mint a hollandok. A virág hűthető, ehhez megvan a kellő hűtőkapacitásuk, illetve tárolójuk.

Varjú Ákos vallja, hogy rengeteg a kihasználatlan lehetőség itthon. számos olyan növénykultúra van, amelyben jó tud lenni hazánk, amihez adott a kiváló klíma, aminek szabadföldi intenzív termesztésében versenyelőnyünk van.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vegyen hazai virágot Valentin-napra!

Vegyen hazai virágot Valentin-napra!

A virágüzletek készülnek a február 14-i a Bálint, azaz a Valentin-napra, forgalmuk ilyenkor a tapasztalatok szerint megduplázódik, ezért is hívja fel...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!