Jó ötletek és a fiatalok hozzáállása ad jövőt az agráriumnak

Agro Napló
Az ország gazdasági sikere nem képzelhető el az agrárium hozzájárulása nélkül, ahhoz pedig szükségünk van a fiatalokra – mondta Nagy István agrárminiszter egy pályaválasztást segítő, hagyományteremtő céllal megszervezett rendezvényen.
Dr. Nagy István

Folyamatosan keressük a megoldást arra, hogyan lehetne felkelteni a fiatalok érdeklődését a stratégiai ágazatnak számító mezőgazdaság iránt, a hazai agrárium ugyanis vészesen elöregedett, a felgyorsult technológiai fejlődéshez pedig leginkább a fiatalok tudnak jól és gyorsan alkalmazkodni - hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter a hagyományteremtő céllal először megrendezett Fiatalok az agrár termékpályákon elnevezésű konferencián. Mint mondta, tavaly a 12 agrár-felsőoktatási intézményben mindössze 98 agrármérnök kezdte meg tanulmányait. Köszöntő beszédében ezért arra próbálta felhívni a résztvevő, száznál több pályaválasztás előtt lévő középiskolás és egyetemista korú fiatal figyelmét, hogy az ágazat egyre inkább elmozdul a fizikai munkától, és egyre összetettebb globális kihívásokra, problémákra kell megoldást találni a jövőben. Ide sorolta a növekvő népesség élelmezésének biztosítását, az egyre gyorsabban változó technológiák beillesztését a napi gyakorlatba, valamint a még gyorsabban módosuló fogyasztói divatok, elvárások - mint a paleo vagy a vegán étrend, a laktóz-, gluténmentes, a kényelmi termékek iránti kereslet felfutása mellett az egyre újabb állatjóléti kívánalmakat - jelentette termékfejlesztési, kapacitásbeli, illetve a teljes termékláncra visszaható termelési gyakorlatok megváltoztatásának erőforrás, tudás és költségigényét is.

Az ország gazdasági sikere nem képzelhető el az agrárium hozzájárulása nélkül - hangsúlyozta Nagy István, majd rátért arra is, hogyan vehetnek részt ebben a fiatalok. Szavai szerint az új ismeretekre való nyitottság és a tanulás mellett a legfontosabb az, hogy megvalósítsák az ötleteiket, új gondolkodásmódot, készségeket, megoldási javaslatokat hozzanak az ágazatba. Ez a legfontosabb, akár beleszületik valaki egy gazdálkodó családba, vagy szakmai tanulmányok után alkalmazottként dolgozik majd, akár pedig teljesen kívülállóként valósítja meg az álmait - akár a magyar tanyavilágot a gazdálkodásban fantáziát látó, majd megmentő bölcsészek, akik elhivatottsága nélkül ma kevesebb kiváló kézműves és biotermék lenne elérhető - mondta a miniszter. Hozzátéve, hogy a most agrárpályát választók büszkék lehetnek majd arra, hogy ők tesznek ételt az asztalra a jövő nemzedékei számára.

Ehhez a gondolathoz csatlakozott Ondré Péter, a rendezvényt szervező Agrármarketing Centrum igazgatója is, amikor a gyermekek jogainak világnapja kapcsán arról beszélt, hogy a hallgatóságának is joga van megvitatni és meghozni a saját jövőjüket, saját sorsukat formáló döntéseket, és bízik benne, hogy a mezőgazdaság mellett teszik le a voksukat. Nélkülük ugyanis nemcsak hatékony, modern és nagyobb kibocsátású, hanem fenntartható mezőgazdaságot sem lehet létrehozni.  Ehhez ugyanis élnünk kell a technológiai vívmányok, okoseszközök kínálta lehetőségekkel is.

Ondré Péter

A miniszter által megemlített problémákról, kihívásokról, összefüggésekről egyébként Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiaci ügyekért felelős helyettes államtitkára, illetve Dr. Soós Mihály, a Debreceni Egyetem Marketing és Kereskedelmi Intézetének adjunktusa, a precíziós gazdálkodás jelentette kihívásokról, munkalehetőségekről, a munkáltatói elvárások változásáról pedig Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára adott mélyebb áttekintést a fiataloknak.

A kihívásokat és lehetőségeket körüljáró kerekasztal beszélgetésen Dr. Illés Boglárka, ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár, Bagdán Boglárka, agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár, Dr. Mikula Lajos az AGRYA - Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének elnöke, valamint Németh Szabolcs, a Corvinus Agribusiness elnöke osztotta meg véleményét, tapasztalatait a hallgatósággal. Abban egyetértettek, hogy a fiatalok - főleg az agrárcsaládokból érkezők - egyre tudatosabban hoznak pályaválasztási döntést, választanak az elképzeléseiknek megfelelő képzést. Ebben az államigazgatás részéről a Nemzeti Tehetséggondozási Program lehetőségeinek az ágazatra kiterjesztése mellett az Új Nemzedék Központ és a szakiskolák pályaválasztási tanácsadása is segíti őket. Bagdán Boglárka szerint zajlik a szakképzés megújítása is, tavasszal 3 törvény és 19 rendelet módosul majd ennek jegyében, a szakiskolák számára azonban komoly forrásokat kell majd biztosítani, valóban alkalmasak is legyenek az új elvárások teljesítésére.

Illés Boglárka az önálló életkezdéshez adott támogatási lehetőségek között említette az Esélyotthon programot is, amelynek 11 milliárd forintos keretéből önkormányzati tulajdonú ingatlanok újulhatnak meg, amelyet a 18-35 év közötti fiatalok rendelkezésére bocsáthatnak a pályázatok benyújtására jogosult 3-20 ezer fős településeken.

Mikula Lajos szerint abban mindenképp előrelépés kellene, hogy a fiatalok idejekorán megfelelő önismereti és reális szakmaismereti tudáshoz jussanak - például hogy alkalmasak-e vállalkozói életformára vagy inkább alkalmazott típusok, mivel így megelőzhető lenne a rossz képzésválasztás miatti időveszteség. Szerinte már kisiskolás korban érdemes ezt tesztelni, illetve népszerűsíteni az ágazatot, amire például az általuk jövőre újraindítani tervezett „Vesd bele magad!” program jó eszköznek bizonyult. Azt sem ártana tudatosítani a fiatalokban, hogy bár előbb-utóbb nálunk is széles körbe elterjednek majd a digitális megoldások, fejlesztések az ágazatban, de addig is dolgozni kell szorgalmasan - tette hozzá Mikula Lajos. Igaz, szerinte arra is szükség lenne, hogy a képző intézmények több, a gyakorlati élettel összefüggő területen is megújítsák a képzéseiket, nagyobb figyelmet fordítsanak a munkavállalással, adózással, stb. kapcsolatos ismeretek közvetítésére.

Az egész napos rendezvény elsődleges célja egyébként az volt, hogy agrárszakemberek, a mezőgazdasági szakképzéssel foglalkozó döntéshozók és sikeres, fiatal agrárvállalkozók osszák meg tapasztalataikat a főként pályaválasztás előtt álló, vagy agrárszakképzésben résztvevő hallgatósággal. A konferencia délutáni programjában két, interaktív workshop adott alkalmat arra, hogy a fiatalok többféle szemszögből is megismerhessék, mit is jelent a gyakorlatban, ha az agráriumban helyezkednek el. Az egyik szekcióban fiatal, de már sikeres agrárvállalkozók és szakemberek mondták el tapasztalataikat, miért választották az agrárpályát és miért érdemes szerintük a mezőgazdaságban elhelyezkedni. A másik szekcióban nagyobb, hazai agrárvállalatok vezetői beszélgettek az érdeklődő fiatalokkal munkáltatói szemszögből az agrárpálya karrierlehetőségeiről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!