Jó minőségű a Zala megyében termett őszi árpa

Agro Napló
Idén nagyon jó minőségű őszi árpa termett Zala megyében, a hektáronkénti 4,95 tonna termésátlag is kiemelkedően jó eredménynek számít - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője kedden az MTI-vel.

Horváth Gyula elmondta; a 4800 hektárnyi terület 96 százalékán már learatták az őszi árpát, mindössze 200 hektár van még hátra.

A repceföldek 10 százalékán is betakarították a termést, a 15 ezer hektárnyi vetésterületből 1600 hektárról már elszállították a repcét. A becslések alapján hektáronként 2,7 tonna átlagtermésre számítottak, de az eddig levágott területen a repce hektáronkénti átlaghozama elérte a 2,77 tonnát. Volt, ahol hektáronként átlagosan 2 tonna repcét tudtak betakarítani, de volt olyan terület is, ahol átlagosan 4 tonna termett hektáronként.

A gyomosodás megakadályozása miatt az aratással szinte párhuzamos elkezdődött a tarlóhántás és a szalma betakarítása. Eddig 3700 hektárnyi területen bálázták fel az állattenyésztéshez szükséges almot, 2500 hektáron pedig már a tarlóhántással is végeztek.

Az igazgató elmondta, hogy az őszi árpát tonnánként 45 ezer forintért lehet eladni, a repce tonnánkénti ára pedig olajtartalomtól függően 102-109 ezer forint között alakul. A búzaszemek ugyan még nem értek be, ezért az aratással pár napot még várni kell, de a termelők közül néhányan már előszerződést kötöttek a felvásárlókkal. A jelenlegi árak szerint a takarmánybúzát tonnánként 43 ezer forintért, az euró búzát 44 500 forintért, a malmi búzát pedig 47 ezer forintért lehet eladni. Az árak az aratás alatt várhatóan tovább csökkennek majd - fűzte hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy az őszi vetésű növények közül a búza termésterülete a legnagyobb, megközelíti a 24 ezer hektárt.

Az igazgató elmondta: korábban tartottak attól, hogy a rendkívüli száraz, meleg idő miatt összetorlódnak a betakarítási munkák, de a földeken most az látható, hogy az őszi vetésű növények "betartják" az érési sorrendet, így a gép- és szárítókapacitásnak megfelelően tudják ütemezni az aratást.

Ugyanakkor aktuális problémaként vetette fel, hogy megoldást kell találni az idén bevezetett úthasználati díjra. A mezőgazdasági termelők költségeit növeli, hogy július elsejétől bizonyos esetben őket is érinti ez a kötelezettség, mivel csak a termőhely és telephely közötti szakaszon szállíthatják ingyenesen a terményeiket. A szárítókba vagy például a bértárolóba történő szállításokra nem vonatkozik a díjmentesség.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!