Jelentősen növekedtek a mezőgazdasági árak áprilisban

Agro Napló
Áprilisban 12,8 százalékkal volt magasabb a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára, mint egy évvel korábban, a márciusi 10,3 százalékos emelkedés után ismét kétszámjegyű növekedést mutattak – közölte az MTI a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait.

A növényi termékek éves áremelkedése a márciusi 6,7 százalékosról 16,1 százalékra ugrott, mert a gyümölcsárak erős fellendüléséhez az ipari növények is csatlakoztak. Az élőállatok és állati termékek drágulása viszont az előző havi 17,4 százalékosról áprilisban 6,6 százalékosra szelídült, alapvetően amiatt, hogy az élőállatok árának bázisába belépett a tavaly áprilisi 8,0 százalékos növekedés, ami 16 hónap csökkenés után következett be. Javarészt emiatt az élőállatok felvásárlási ára áprilisban 7,7 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, míg márciusban még 23,2 százalékos emelkedést mutatott.

A növénytermesztésen belül a gyümölcsök éves drágulása 73,6 százalékosra ugrott a márciusi 45,7 százalékról, az ipari növényeké pedig 61,3 százalékra 24,5 százalékról, ezen belül az olajos növényeké is 25,4 százalékról 65,2 százalékra. A gabonafélék felvásárlási ára szeptember óta nem emelkedett éves összevetésben, áprilisban 7,1 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A zöldségfélék ára szintén szeptember óta először emelkedett szerény 0,7 százalékkal, a burgonya kéthavi csökkenés után 5,7 százalékkal drágult.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mekkora lehet a gazdák haszna idén?

Mekkora lehet a gazdák haszna idén?

Az utóbbi esztendő alatt átlagosan közel 50 százalékkal emelkedett a szántóföldi növénytermesztés közvetlen összköltsége. Ilyen drágulást képesek elvi...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!