Jelentősen nőtt a lengyel almalé-sűrítményexport

Agro Napló
Jelentősen nőtt a lengyel almalé-sűrítményexport tűnik ki abból az adatsorból, amit Lengyelországban a tavalyi almalé-sűrítményexportjának teljesítményéről tettek közzé.

Az árak alapján azonban azt a következtetést lehet levonni, hogy az ország rendkívüli piaci részesedésének emelkedése véget ért – állítják a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elemzői. Hozzátéve: Lengyelország felülvizsgálta almalé-sűrítményexportjának mennyiségét a 2018/2019-es évre nézve, ami mintegy 400 ezer tonnás, megdöbbentő mennyiség lett.

Ráadásul – folytatódik az összegzés – a felülvizsgálat legnagyobb része a szezon első felét érinti, így lehetséges, hogy szezon utolsó 3-4 hónapjának majdani adataival együtt még tovább emelkedik a jelzett mennyiség. Például az eredeti lengyel vámadatok alapján 2018 októberében az export 39200 tonna volt, az új számadat viszont már mintegy 7400 tonnával több. A novemberi export eredetileg 43950 tonna volt, a felülvizsgálat után 50 940 tonna lett.

A tavalyi év végén IEG Vu úgy számolta, hogy Lengyelország 400-450 ezer tonna között állított elő almalé-sűrítményt, míg a legutolsó előrejelzés alapján még a 350 ezer tonna is magasnak tűnt. Az új adatok bontása azt mutatja, hogy Németország volt a legnagyobb felvásárló kicsivel több, mint 138 000 tonnával. Az Amerikai Egyesült Államok második helyen áll a felvásárolt 56 790 tonnával, utána az Egyesült Királyság következik 39 765 tonnával, illetve még Hollandia 39 530 tonnával, Ausztria pedig 37 970 tonnával áll a sorban a legnagyobb importőrök között.

A vámadatok alapján a lengyel almalé-sűrítmény szezonális átlagára kicsit több volt, mint 900 euró tonnánként fob paritáson. Az ár stabil volt a szezon nagy részében, csak az utolsó hónapokban esett 800 euró körülire tonnánként. Most úgy tűnik, hogy Lengyelország rendkívüli piaci részesedésének emelkedése véget ért. A múlt év októberében az export mennyisége mindössze 25 530 tonna volt, ami 21 000 tonnával kevesebb, mint a 2018 októberi mennyiség – tartalmazza a tájékoztatás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Energia-veszélyhelyzet Magyarországon

Energia-veszélyhelyzet Magyarországon

A kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett és intézkedési tervet fogadott el. Augusztus 1-től a tilos a tűzifaexport, a rezsicsökkentett gáz- és ára...

Az egész világ élelmiszerválságban

Az egész világ élelmiszerválságban

Világszerte emberek millióinak keserítik meg az életét az emelkedő energia- és élelmiszerárak. Sokan most kerültek először igazán nehéz helyzetbe.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!