MENÜ

Jelentősen nő jövőre az állattartók és a tejtermelők támogatása

2014.10.13.

Az ideinél jelentősen magasabb összegű támogatásokra számíthatnak az állattartók és a tejtermelők 2015-ben – jelentette be a földművelésügyi miniszter pénteken, a Jász-Föld Zrt. állattartó telep fejlesztésének átadó ünnepségén, Jászladány határában.

Fazekas Sándor az eseményen kiemelte: Magyarország agrártámogatása 20 százalékkal nő 2020-ig, javítva a gazdák versenyképességét az unióban. A termeléshez kötött támogatások aránya ezen belül 13 százalékra nő a korábbi 3,5 százalékról. A tehéntartás éves kerete 55 százalékkal, 69 millió euróra bővül, a tejhasznú tehenek támogatása egyedenként évente 353, míg a húshasznúaké 216 euró lesz. A tejtermelők 2015-ben összesen mintegy 20 milliárd forint támogatásra számíthatnak, mely 14 milliárddal haladja meg az eddigit.

A szarvasmarhatartók több jogcímen 11 milliárd forintot kapnak jövőre, mely hozzávetőleg 5 milliárd forintos emelkedést jelent. Egyedülálló lehetőség a jószágtartók számára a „Több munkahelyet a mezőgazdaságban!” program, melynek keretösszege 7 évre 212 milliárd forint, ebből 180 milliárd a nemzeti támogatás – tette hozzá a tárcavezető, jelezve: ebből is kiderül, hogy a magyar állam a vidék szempontjából kiemelkedően fontosnak tekinti a mezőgazdaságot, melyre az EU-forrásokon túl saját költségvetéséből is áldoz.

Fazekas Sándor az eddigi munka első eredményei között említette, hogy a szarvasmarha-állomány 25 ezerrel, a húshasznú tehenek száma 11 ezerrel, míg a tejhasznúaké 5 ezerrel gyarapodott tavaly nyár óta. Gondot okoz és további egyeztetéseket, illetve intézkedéseket igényel ugyanakkor, hogy az import tej az orosz embargó miatt „nyomja az egész európai piacot, keresi a helyét” – fogalmazott.

A sertéságazatban a támogatásokat keveslő és azok megkésettségéről szóló kritikákkal szemben számos jó példa mutatja: e területen is van perspektíva és lehet eredményeket elérni – mondta a miniszter, emlékeztetve, hogy a meglévő forrásokon túl 1,6 milliárd forintot biztosított a kormány a sertésprogramra, mely több egyéb pozitív intézkedéssel együtt megfordítva a korábbi trendet ma már az állatállomány növekedésében is megmutatkozik, mely egy év alatt 204 ezerrel, 3 millió fölé emelkedett. Fazekas Sándor hangsúlyozta: a Jász-Föld Zrt. beruházásához több mint félmilliárd forint támogatást nyújtott az unió és a magyar kormány.

Úgy vélte: a vállalkozás sikerének záloga, hogy itt megjelennek a magyar munkavégzés legszebb hagyományai: a jó vezetés, a precízitás és a rend. Szatmári Zoltán vezérigazgató köszöntőjében arról beszélt: a cég 4 milliárd forintot meghaladó értékű fejlesztést hajtott végre Jászladányban az elmúlt 6 év során.

A beruházások felét az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap (EMVA) pályázatain nyert forrásokból, a többit önerőből finanszírozták. A mostani 1,2 milliárdos projekt részeként 900 millió forintból korszerűsítették a társaság szarvasmarha telepét, ahol új, 630 férőhelyes istálló épült és a technológia több elemét is modernizálták.

Ennek eredményeként 600-ról 900-ra bővült a tehénlétszám, míg a tejtermelés várhatóan ennél is jelentősebb mértékben növekszik majd. A sertéstelepen 300 millió forintból elkészült fejlesztések révén – melyek részeként új hízlalda és kocaszálló épült - a kocalétszám 600-ról 780-ra nő, míg a vágósertés értékesítés 14 000-ről 18 000-re emelkedik.

Forrás: MTI/ Kormány.hu