MENÜ

Jelentős agrárfejlesztések a SZIE közreműködésével

Agro Napló 2020.09.08.

A Szent István Egyetem (SZIE) és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) több pályázata is támogató szakmai véleményt kapott a piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projekteket támogató pályázaton, a várhatóan elnyerhető összeg mintegy 773 millió forintot tesz ki – közölte a SZIE lapunkkal.

 

A közlés alapján a SZIE és jogelődei első körben sikerrel pályáztak a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által a piacvezérelt kutatási, fejlesztési és innovációs projektek támogatására kiírt felhívásra. A kiírás célja a vállalkozások versenyképességének javítása a piacorientált kutatás-fejlesztési és innovációs projektjeik támogatásával. A pályázatokat fő kedvezményezettként vállalkozások nyújthatták be, de konzorciumi tagként felsőoktatási intézményt is bevonhattak a projektbe.

A Szent István Egyetem és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ több pályázaton kapott támogató szakmai véleményt, összesen mintegy 773 millió forint összegben (6,3 milliárd forint összköltségű konzorciumi projektek részeként). Így az innovatív tenyésztéstechnológiát szolgáló korszerű biotechnikai, biotechnológiai és takarmányozási megoldások fejlesztése a tej- és hústermelés hatékonyságának javítása érdekében benyújtott pályázaton, amit a Mezőfalvai Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt. adott be. A megvalósításban kiemelten érintett a SZIE Kaposvári Campusa 180 millió forint részesedéssel.

Emellett megfelelő színvonalúnak ítélték a bírálók a növelt hatékonyágú FHPP, nagy hidrosztatikus nyomáskezelési technológia kifejlesztésére, a prémium nyerstermékek tartósításához, ízértékének, vitamin- és flavonoid-tartalmának megőrzését szolgáló elképzelések megvalósíthatóságát is. A pályázatot a HELIT Kereskedelmi Kft. nyújtotta be, a megvalósításban érintett a SZIE Gödöllői Campusa 180 millió forint részesedéssel.

A LPWAN kommunikációs technológiára épülő szarvasmarha bendőszonda kifejlesztése szintén zöld utat kapott. A pályázatot az ALBACOMP RI Rendszerintegrációs Kft. adta be, a megvalósításban érintett a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ 145 millió forint részesedéssel.

A speciális fogyasztói igények alapján tervezett, komplettált gabonaital-készítmények kutatás-fejlesztése egyedi enzimkémiai és mikrobiológiai fermentációs eszközrendszerrel ugyancsak megvalósíthatónak tartották az ítészek, így támogatták annak megvalósítását. A tartaléklistás pályázatot az AGRI-CORN Kft. nyújtotta be, a megvalósításban érintett a SZIE Budai és Gödöllői Campusa 231 millió forint támogatással.

A lokális genetikai erőforrások felhasználása a globális kihívásokra adandó válaszokban témájú pályázat szintén a támogatottak listáján szerepelt.   A tartaléklistás pályázatot a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. nyújtotta be, a megvalósításban érintett a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ 68 millió forint támogatással – tartalmazza az ismertetés.