Jégkár: kilencszáz vállalkozásnak hatmilliárdnyi hiteltámogatás

Agro Napló
Hatmilliárd forint teljesen ingyenes, három éves lejáratú hiteltámogatást kapott kilencszáz jégkárt szenvedett, Agrár Széchenyi Kártyával rendelkező agrárvállalkozás. Fagykárra is igénybe vehető hasonló támogatott hitel.

A jégkár esetében 170, majd később 400 településre terjedt ki a lista, amely alapján a kedvezményes hitelt igényelhették a gazdák, a fagykár esetében ez a lista 800 települést tartalmaz – mondta Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója az M1 televízióban. Hozzátette, a jégkárt szenvedett területek leginkább az ország keleti felében, az Alföldön találhatók; a fagykár esetében a területi elosztást még nem tudják, hiszen a gazdálkodók jelenleg jelentik be igényüket a területi VOSZ-irodákban. 

A vezérigazgató hangsúlyozta: az Agrár Széchenyi Kártya konstrukció egyik ágaként működik ez a teljesen ingyenes biztosítási szolgáltatás, amelyet a múlt év végén indítottak. Kiemelte, a különösen kedvező, hektáronként maximum 500 ezer, és ültetvényenként legfeljebb 25 millió, illetve 50 millió forintos hitel nem kártalanítás – amihez a gazdák más forrásokból juthatnak –, de komoly segítséget nyújthat a kárt szenvedett gazdálkodóknak működésük fenntartásához.

Fagykárra is jár a hiteltámogatás

Mint július 25-i cikkünkben írtuk, a jégkárt szenvedett gazdák után a fagykár sújtotta agrárvállalkozások is részesülhetnek teljes támogatásban az Agrár Széchenyi Kártya konstrukció keretében. A Földművelésügyi Minisztérium a fagykárt szenvedett ültetvényeket fenntartó és Agrár Széchenyi Kártyával már rendelkező, illetve a konstrukció keretében 2016. november 30-ig hatályos hitelszerződést kötő vállalkozásoknak újabb, akár teljes hiteldíj-támogatást nyújt. A KAVOSZ Zrt. közleménye szerint az állam az érintett agrárvállalkozás „ültetvény” besorolású földterületei után hektáronként legfeljebb 500 ezer forint hitelkeretig teljes költségtérítést biztosít az Agrár Széchenyi Kártyán keresztül.

Azok az agrárvállalkozások élhetnek ezzel a lehetőséggel, amelyek az erről szóló rendeletben nevesített településeken székhellyel, telephellyel rendelkeznek. A támogatás mértéke függ a vállalkozás „ültetvény” minősítésű földterületének nagyságától, valamint a rendelkezésére álló szabad támogatási keret mértékétől, továbbá meg kell felelni a rendeletben meghatározott jogosultsági feltételeknek.

Forrás: nak.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!