MENÜ

Javul a vidéken élők életminősége a Magyar Falu Programnak köszönhetően

Agro Napló 2021.05.31.

Javul a kistelepüléseken élők életminősége a Magyar Falu Programnak köszönhetően, az ötezer lakosnál kevesebb lélekszámú települések fejlesztésére ugyanis 2019-ben még 150 milliárd forintot, 2020-ban már több mint 200 milliárdot, míg az idén pedig 250 milliárd forintot meghaladó összeget fordítanak – közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos május végi, királyszentistváni sajtótájékoztatóján.

 

Gyopáros Alpár elmondta, az MTI helyszíni beszámolója szerint: a program célja, hogy megállítsa, ha lehet vissza is fordítsa a kistelepülések népességszámának csökkenését. A komplex program elemei: az otthonteremtést segítő falusi családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK), a mellékutak megújítását, az életminőség javítását célzó, a piaci szereplők támogatására irányuló pályázati lehetőség, valamint a közelmúltban indult, a mikro-vállalkozások fejlesztését célzó programelem. Utóbbi révén összesen 25 milliárd forint pályázható meg  - közölte.

Az elmúlt két esztendőben mintegy ezer kistelepülésen növekedett a népességszám a programnak köszönhetően – fűzte mindehhez hozzá a kormánybiztos.

Tájékoztatása szerint a falusi CSOK-ot 2019 óta 21 ezer család vette igénybe 110 milliárd forint értékben. A mellékutak megújítását célzó program révén 3000 kilométernyi út újult meg és további 1500 kilométer megújulása várható jövőre. Az életminőséget javító program részeként 2 ezer közösségi tér újult meg összesen 26 milliárd forint értékben.

A Magyar Falu Program a kisboltok megmentését is célul tűzte ki, a már megszüntetett boltok újranyitása mellett a működő kisboltok támogatása is fontos - fogalmazott Gyopáros Alpár, hozzátéve: háromszáz helyen szűnt meg ez a szolgáltatás, aminek következtében sokan elköltöztek a településről.

Ovádi Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője többek között arról beszélt, hogy a Magyar Falu Program különösen népszerű a településvezetők körében, hiszen a pályázatok egyszerűek és nem igényelnek önerőt.

Kőszegi Ilona, Királyszentistván független polgármestere elmondta: a településen 15 millió forintért megújult a faluház alsó szintjén a vizesblokk, valamint a belső burkolat.