MENÜ

Játssz okosan – családi nap a Vajdahunyadvárban

Agro Napló 2020.09.24.

Játssz okosan elnevezéssel családi napot rendeznek a Vajdahunyadvárban szeptember 26-án – közli honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

 

Mennyire ismered az idegenhonos növényeket és állatokat? Tudod, mi a különbség az élelmiszerek fogyaszthatósági és minőségmegőrzési ideje között? Vajon mire lehet következtetni a fák évgyűrűiből? Kalandozz velünk a zajtérképen! Rakd össze a saját élhető ökovárosodat! Komposztálj helyesen! Tanuld meg, hogyan előzheted meg az erdőtüzeket! – ismerteti a vendégcsalogató témákat az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság  összefoglalója.

A szervezők programajánlója ki tér rá: a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és az Országos Meteorológiai Szolgálat közösen szervezi az eseményt, ahol egy pecsétgyűjtő játék állomásait végigjárva meg lehet tudni, hogy a családok mit tehettek azért, hogy egy „ökos” világban éljenek. A játék végén hasznos ismeretekkel, élményekkel, és több kis ajándékkal is gazdagodhatnak 

A szervezésben résztvevő intézmények külön-külön is más-más programokkal várják a programsorozatra kíváncsi családokat. 

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. az idegenhonos inváziós növény és állatfajokkal ismerteti meg közelebbről az érdeklődőket. Zajjal és zajvédelemmel kapcsolatos játékukon a hangfelismerő feladatok mellett egy zajtérképen is kalandozhatunk. Azt is megtanulhatjuk, hogyan komposztáljunk helyesen. 

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum állomásán megismerkedhetsz a mezőgazdasági termelés egyik leghíresebb betolakodójával, a burgonyabogárral. Honnan származik? Hogyan jutott el hozzánk? Hogyan védekezhetünk ellene természetes módszerek segítségével? Azt is kipróbálhatod, hogy hogyan gyűjtötték régen a krumpliföldeken ezeket az ízeltlábúakat. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal standjainál a gyakorlatban is jól használható segítséget kaphatsz ahhoz, hogy a saját háztartásodban csökkentsd az élelmiszerhulladék mennyiségét. Szüleiddel együtt megismerheted az élelmiszer-biztonság, a tudatos vásárlás és a biztonságos ételkészítés alapszabályait. Az alapvető konyhai szabályokat egy izgalmas VR szemüveges játék során tanulhatod meg.  

Az Országos Meteorológiai Szolgálat ismeretterjesztő és meteorológiával kapcsolatos játékain megtudhatjuk, hogy milyen hatásai vannak korunk éghajlati katasztrófáinak időjárásunkra. Egy igazi faszelet vizsgálatával, a fák évgyűrűiből következtethetünk éghajlati hatásokra. A gyerekek újrahasznosított elemekből építhetik fel saját városukat úgy, hogy az minél zöldebb, energiatakarékosabb és élhetőbb legyen. A legkisebbek pedig egy saját időjósló papírbékát is készíthetnek. 

Az egész napos programon múzeumi belépővel vehettek részt az érdeklődők, és így megnézhetik a múzeum állandó kiállításait is  - tartalmazza az ismertetés.