2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Januártól a Belügyminisztérium felügyeli a vízügyet

Agro Napló
Január 1-jétől a Belügyminisztérium felügyeli a vízügyet, azaz megszűnik az az állapot, hogy a vízügyi kérdések részben a vidékfejlesztési, részben a belügyi tárcához tartoznak - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetügyért felelős államtitkára hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

Szakmapolitikai szempontok indokolják, hogy a vízügy és a vízgazdálkodás egy tárca, a kormány döntése értelmében a belügyi alá tartozzon - mondta Illés Zoltán.

    A kabinet arról is határozott, hogy - szintén figyelembe véve a szakmapolitikai szempontokat - a környezet- és természetvédelem érdekei, szempontjai, szakmai súlya, befolyása nem csökkenhet - tette hozzá.

    Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy szakmai kérdésekben továbbra is szoros kapcsolatban maradjon a VM és a BM. Utalt arra is, hogy a vidékfejlesztési tárcához tartozik majd továbbra is a vízgyűjtő-gazdálkodás, mert az szorosan összefügg a környezet- és természetvédelemmel.

    Illés Zoltán közölte: a vízügyi szakterület áthelyezését a Belügyminisztériumhoz főként az indokolta, hogy a belügyi tárca végezte már eddig is az ár- és belvízvédelemmel, valamint a kárelhárítással összefüggő feladatokat, amelyekhez jelentős mértékben foglalkoztattak közmunkásokat.

    Az államtitkár beszélt a vörösiszap-szennyezésről is. Elmondta, hogy a vörösiszapot 267 hektárról kellett legyalulni, és 1,091 millió köbméter szennyezett földet kellett elszállítani. Az állam 38,275 milliárd forintot fordított a károk elhárítására.

    Illés Zoltán elmondta: sikerült megoldani az abasári ivóvízbázis ügyét is. Másfél hónap megfeszített munkája árán két hete ismét van vezetékes ivóvize 2500 abasári lakosnak. A kormány 170 millió forintot biztosított a problémakezelésre. Százmillió forintból pedig Abasár végleges vízellátását kell megoldani.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A víz a legfontosabb erőforrások egyike

A víz a legfontosabb erőforrások egyike

Az egyre szélsőségesebbé váló időjárás számos új feladat elé állítja a mezőgazdaságot, amelyre minél hamarabb megoldást kell találni. Az intenzív mező...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!