Jakab István: Kiemelkedően fontos a magyar gazdák együttműködése

Agro Napló
A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) a nemrégiben lezajlott tisztújítást követően is továbbhalad a megkezdett úton – mondta a Magosz nemrég újjáválasztott elnöke az Agro Naplónak egy szakmai rendezvényen adott villámnyilatkozatában.

Jakab István kiemelte: a gazdaszervezet ugyanakkor alkalmazkodni kíván az új kihívásokhoz is, és ezért tovább erősíti kapcsolatát a szakmai szervezetekkel, mindenekelőtt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK), továbbá a kölcsönös előnyök alapján működik együtt a különböző hatóságokkal, kiemelt módon az Agrárminisztériummal és más tárcákkal, kormányzati szervezetekkel.

A Magosz a jövőben is segíti a magyar gazdákat a precíziós gazdálkodás jelentette kihívások leküzdésében, így a digitális technológiák alkalmazásában. Emellett az agrárpiaci kihívásoknak való megfelelésben ugyancsak hathatós támogatást ad a gazdálkodóknak, mivel a globális kihívásoknak ezen a területen csak „összekapaszkodva”, az együttműködés erősítésével felelhetnek meg a gazdák, ezt mutatta a néhány hete lezajlott „almaháború” is.

A Magosz elnöke jelezte: az unió új költségvetési időszaka – ami 2020 után kezdődik – várhatóan kemény kiállásra készteti majd a gazdálkodókat, hogy a magyar gazdák érdekeit érvényesíteni lehessen Brüsszelben. Ez pedig együttműködést és a vélemények összhangját kívánja tőlük. Ebben az ügyben a Magosz és az agrárkamara „viszi a zászlót”, és együtt dolgozik a külföldi társszervezetekkel is, azért, hogy a magyar gazdák érdekeit a leghatékonyabban tudják képviselni ebben az ügyben.

Arról is beszélt Jakab István, hogy az elmúlt hetek történései az „almafronton” azt is megmutatták, hogy szükség van a mostaninál szervezettebb és hathatósabban működő nemzeti marketingre. Az egyes „atomizált” gazdák egyedül nem képesek piacra jutni. Tovább kell erősíteni a gazdák szervezettségét, és erős nemzeti marketingtevékenységgel  segíteni a piacra jutásukat. Ehhez kapcsolódik még, hogy a gazdatulajdonnak meg kell jelennie Magyarországon a feldolgozóiparban is. Ha már ez megvan, akkor pedig egy magyar kereskedelmi láncot is létre kell hozni.

Jakab István leszögezte: az EU Bizottsága olyan elképzeléssel állt elő a 2020 utáni uniós agrárköltségvetéssel kapcsolatban, amely „helyből visszautasítandó”, mert nem lehet egy országot zsarolhatóvá tenni. Az uniós testület álláspontja ugyanis annyit jelent, hogy mondd meg te, mit akarsz, majd a Bizottság ellenőrzi azt, viszont ha menet közben az ellenőrzés szempontjai változnak, a Bizottság önhatalmúlag dönthet arról, hogy neked nem lesz támogatásod”. Ezt a Magosz „alapból utasítja vissza”. „Meggyőződésünk, hogy ez az Európai Bizottság, ez az Európai Parlament a következő időszakra vonatkozó uniós költségvetést már nem fogadja el. A most futó költségvetést is egy évvel később fogadták csak el. Most mindezt egy szétszakadt, egymásra acsarkodó unióban, ahol néhány tagállam úgy véli, hogy szinte az összes többi ország az ő kénye-kedvéért dolgozik, úgy, ahogyan azt ő elképzeli, és ők majd eldöntik, hogy mennyi jövedelmet adnak másoknak. Ezt mi nem tekintjük az EU harmonikus működésének alapjaként. Tehát új alapokra van szükség: az európai parlamenti választásokat követően egy új Bizottság újragondolva terjessze be az új költségvetést”. – mondta a Magosz elnöke.

-an-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!