Itthon termesztett paradicsommal mindenki ellátható

Agro Napló
A hidegtűrő növények közül a saláta és a fejes káposzta kiültetése már megtörtént, ezek március vége felé kerülnek a piacokra – mondta a Magyar Hírlapnak Ledó Ferenc.

A hazai növénytermesztésre használt üvegházak 90-95 százalékát termálvízzel fűtik – mondta a lapnak Ledó Ferenc, a FruitVeb elnöke. Közölte, kormányzati terv készül arról, hogy a következő tíz-tizenöt évben hogyan használják ki a mostaninál sokkal jobban a termálvíz adta fűtési lehetőségeket.

„Teljes erővel készülünk a primőrszezonra, az üvegházakban a paprikaféléket már szedik, mert azokat kiültetik októberben, hogy télen is teremjenek” – mondta lapunknak Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) elnöke. A téli zöldségtermesztéssel kapcsolatban elmondta, tudni kell, hogy a téli paprikafogyasztás húsz-huszonöt százalékát fedi csak le az üvegházi termés, a maradékot importból kell megoldani.

„A növényeket a fűtött fóliákból január közepéig szoktuk kiültetni, és körülbelül húsvétra terem nagy mennyiségű paprika. Ebből hetven-nyolcvan százalékban már ki tudjuk elégíteni a magyar fogyasztók igényeit” – fogalmazott Ledó, aki beszélt arról is, hogy a paradicsom kiültetése decembertől január végéig tart, a szedése március közepén, végén kezdődik. Április közepére pedig olyan mennyiségű lesz a termés – folytatta –, hogy a lakosság száz százalékát el tudják látni vele.

Az elnök szerint az uborka téli ültetéséből kevesebb a termés, abból március vége felé szoktak ültetni. Gyorsan növő növény, így április végére már termés lesz belőle.

Ledó közölte, a hidegtűrő növények közül a saláta és a fejes káposzta már ki van ültetve, ezek március vége felé kerülnek a piacokra. Összességében elmondható, hogy az időjárás kedvező volt, nem voltak nagy hidegek, az átlagosnál jobbak voltak a fényviszonyok.

A fóliasátrakkal kapcsolatban elmondta: nagyjából 3500 hektárnyi úgynevezett hajtatófelület van, ebből 600-700 hektár valamilyen szinten fűtött. A 3500 hektárból 150-170 hektár üvegház, a többi fóliázott terület. Érdekesség, hogy hazánkban az üvegházak 90-95 százalékát termálvízzel fűtik, általában 60-90 fok közötti vizet használnak. A gázzal fűtés nem jellemző.

A FruitVeb elnöke a lapnak beszámolt arról is: kormányzati terv készül azzal kapcsolatban, hogy a következő tíz-tizenöt évben jelentősen növelnék a termálvíz felhasználási területeit, tehát sokkal inkább kihasználnák, hogy kiválóan lehet vele fűteni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!