Intelligens élelmiszerlánc-biztonsági elemző rendszert fejlesztett ki a Nébih

Agro Napló
Eredményesen hajtotta végre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az „Intelligens Élelmiszerlánc-biztonsági Elemző Rendszer létrehozása” (INTEL) elnevezésű, kétéves projektet.

Ez a hivatal élelmiszerlánc-biztonsági elemző rendszerének korszerűsítését és az ügyfelek elektronikus ügyintézésének egyszerűsítését teszi lehetővé – közölte a Nébih az Agro Naplóval.

A tájékoztatás szerint  3,805 milliárd forint értékű beruházás a Széchenyi 2020 program részeként, az Európai Unió 100 százalékos, vissza nem térítendő támogatásával valósult meg. A Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztési Operatív Program (KÖFOP) elsődleges célja a hivatali ügyintézéshez kapcsolódó adminisztratív terhek csökkentése. Ezen uniós célkitűzésekkel, valamint Magyarország kormányának Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiájával összhangban kezdődött meg 2017-ben a Nébih INTEL projektje. A kétéves, innovatív program 2019. február 28-án zárult. A projektátadó eseményt március 21-én tartotta a projektgazda, ahol a fejlesztés eredményeit Zarka Péter, a Nébih osztályvezetője összegezte.

Az INTEL projekt egyik kiemelt célja volt a hatóság meglévő adatelemző rendszereinek optimalizálása és korszerűsítése. A fejlesztés eredményeként – a rendszerbe áramló több és jobb minőségű élelmiszerlánc-információ révén – javult az adatok elemezhetősége, az információk között lévő kapcsolatok feltárása, valamint a Nébih kockázatelemzési rendszereinek hatékonysága. Az INTEL nagymértékben hozzájárul a hatósági feladatellátás egyszerűsödéséhez is. Az ügyféloldali folyamatok újraszervezése és elektronizálása miatt csökkent az ügyintézési idő; jelentősen redukálódtak az élelmiszerlánc-szereplők adminisztratív terhei; továbbá több központosított elektronikus ügyintézési szolgáltatáshoz is hozzákapcsolódott a Nébih.

Kiépült az élelmiszerlánc egységes adatmodellje és információmenedzsmentje, ami főként az állategészségügyi törzsadatok kezelésében hoz jelentős  előrelépést. De támogatja a rendszer a Nébih helyszíni ellenőrzéseit, valamint a tevékenység-regisztrációs folyamatokat is. A szisztematikusan kiépített IT architektúra a későbbiekben elemenként tovább bővíthető, újabb élelmiszerbiztonsági szakterületekre is kiterjeszthető.

Az INTEL rendszerfejlesztés egy újabb fontos lépés a hazai élelmiszerláncban felmerülő kockázatok, aktuális problémák gyorsabb és hatékonyabb kezelésére – tartalmazza a Nébih tájékoztatása. (Bővebb információkat a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00016 kódszámú projektről az érdeklődők a Nébih honlapján olvashatnak.)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!