Innovatív rágógumi nyert díjat az OMÉK-on

Agro Napló
Fogszuvasodást gátló rágógumit, étvágygerjesztő illatokat és egy különleges száraztésztát is kifejlesztettek azok az egyetemi és főiskolai hallgatók, akik idén részt vettek az Ecotrophelia Magyarország élelmiszer-innovációs versenyen. A megmérettetésnek most először adott otthont az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) 2017. szeptember 21-én.

A kifejezetten egyetemi és főiskolai hallgatók számára meghirdetett versenyen a Debreceni Egyetem Mezőgazdasági-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karáról három csapat indult. A csapatok kreativitását is kihívás elé állító erőpróba győztese az ACeBuG Team által kifejlesztett fogszuvasodást gátló hatóanyagot tartalmazó rágógumi lett, így az ő termékük képviselheti hazánkat az Ecotrophelia Europe nemzetközi fordulóján novemberben, Londonban.

Magyarországon 2013 óta rendezik meg az egyetemi és főiskolai hallgatók számára meghirdetett Ecotrophelia élelmiszer-innovációs versenyt, amelynek idén először az Agrármarketing Centrum szervezésében az OMÉK adott otthont. A vetélkedés fő célja, hogy a csapatok innovatív élelmiszereket állítsanak elő, és kifejlesztésük során olyan ökológiai szempontokat is figyelembe vegyenek, mint a fenntarthatóság, az élelmiszerpazarlás redukálása és a rövid ellátási láncok használata. Ezen kívül a termékeknek kereskedelmi potenciállal is bírniuk kell.

A magyarországi fordulókért 2013 óta a Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. felel. A versenyt működtető nemzetközi hálózat (European Collaboration of the National Food Technology Platforms) tagjaként és az ÉFOSZ szakértőjeként a FoodDrinkEurope innovációs tevékenységeiben a Campden BRI munkájáat az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) támogatásával végzi. A 2017-es magyarországi verseny megszervezését az Agrármarketing Centrum vállalta magára.

Az Ecotrophelia magyarországi történetében már számos innovatív megoldást sikerült kifejleszteniük a magyar résztvevőknek, amellyel a nemzetközi megmérettetésen is elindulhattak. 2013-ban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi egyetem csapata egy GabonArt névre hallgató búzaliszt alapú sütőkeverék termékcsaládot fejlesztett ki. 2014-ben szintén a Műegyetem csapata egy gyógynövény-sűrítménnyel ízesített élőflórás joghurttal képviselte hazánkat a nemzetközi döntőben. 2015-ben a Corvinus Egyetem diákjai utazhattak a nemzetközi döntőre VeSage elnevezésű zöldség alapú felvágottjukkal, majd Milánóban, az Universal Expón megrendezett Ecotrophelia Europe döntőn az első díjat is elhozták ezzel a termékükkel. 2016-ban a Szent István Egyetem képviselte hazánkat a nemzetközi megmérettetésen, tojásból, tejből, gyümölcsökből készült Fitstick elnevezésű egészséges nassolnivalójukkal.

Az idei verseny győztese, a cukor és allergénmentes, gyümölcskivonatot tartalmazó rágógumi olyan hatóanyagot tartalmaz, ami fogszuvasodást gátló hatással bír. Az egészségmegőrző, csomagolását tekintve pedig újrahasznosítható anyagból készített terméket kifejlesztő ACeBuG Team fiataljai 2017. november 21-22-én Londonban, a Food Matters Live kiállításon megrendezett nemzetközi fordulón mérhetik össze tudásukat a többi európai csapattal. Az érdeklődők a győztes termékkel 2018. február 7-9. között a Hungexpón megrendezett Sirha Budapest nemzetközi élelmiszeripari kiállításon is megismerkedhetnek majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!