MENÜ

Indul a 25 milliárd forintos válságkezelő támogatási csomag második üteme

Agro Napló 2020.07.13.

Július közepétől indul a kormány által a Gazdaságvédelmi Alapból az agrártárca részére rendelkezésre bocsátott, többletforrás terhére meghirdetett Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Program (NÉV Program) második üteme – jelentette be az agrárminiszter.

 

Nagy István közölte: ebben a szakaszban az anyajuh, illetve a szarvasmarhatartók, a méhészek valamint a zöldségnövény termesztők nyújthatják be támogatási igényeiket július 27-éig.

A NÉV Programból az anyajuh ágazat szereplői 1 milliárd forintos keretösszegű támogatásra nyújthatnak be kérelmet. A támogatás alapja a tavalyi termeléshez kötött anyajuhtartás támogatás iránti kérelemre megállapított állatlétszámon alapul. A támogatás mértéke állatonként 1200 forint – ismertette a tárcavezető.

Az anyatehén tartók részére ugyancsak 1 milliárd forint támogatási keretösszeg áll rendelkezésre – mondta. A támogatás alapja itt is a múlt évi termeléshez kötött anyatehéntartás támogatás iránti kérelemre megállapított állatlétszám, mértéke pedig 4000 forint/állategyed. A tejhasznú szarvasmarha ágazat 1,8 milliárd forint támogatási keret terhére – szintén a 2019. évi termeléshez kötött – tejhasznú tehéntartás támogatás iránti kérelemre megállapított állatlétszám alapján vehet igénybe 8500 forint/állategyed mértékű támogatást.

Nagy István felhívta a méhészek figyelmét arra, hogy ők 1 milliárd forint keretösszegű vissza nem térítendő átmeneti támogatásra nyújthatnak be támogatási kérelmet a 29/2019. (VI. 20.) AM rendelet alapján a 2020. évre benyújtott kérelemre megállapított méhcsaládszám után. A támogatás mértéke: méhcsaládonként 1000 forint.

A zöldségnövény termesztők részére 1,2 milliárd keretösszegű támogatás áll rendelkezésre. Itt a támogatás alapja a 2019. évi SAPS kérelemben jelölt termeléshez kötött támogatásban igényelt egyes zöldségnövény terület nagysága (hektár).

A fűtött növényházas zöldségnövény- és gombaházban történő gombatermesztés esetén a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által igazolt fűtött növényház teljes területe - hektárban mérve - és a gombaházban található termőfelület teljes területe. A támogatás mértéke szántóföldön termesztett zöldségnövény esetén hektáronként 35 500 forint, fűtött növényházas kultúra esetén pedig hektáronként 500 ezer forint míg a gombaházak esetében ez az összeg hektáronként 1,5 millió forint – tájékoztatott a miniszter. A fűtött növény- és gombaházak támogatásával kapcsolatosan közzétett tájékoztató a NAK honlapján olvasható.

A NÉV Program terhére meghirdetett támogatásokról bővebb információ a Magyar Államkincstár (MÁK) honlapján érhető el.