Így kell használni a növényvédelmi szolgáltatás szerződéseit, valamint a növényorvosi vényeket a járványügyi helyzetben

Agro Napló
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a gazdálkodók és a növényvédelmi szakirányítók figyelmét, hogy a járványügyi helyzetben megváltozik a növényvédelmi dokumentáció szokásos rendje – közölte a hatóság a Nébih honlapján.

Ezért kérik, hogy a személyes érintkezések minimalizálása érdekében mind a növényvédelmi szolgáltatásra irányuló szerződések, mind pedig a növényorvosi vények esetében részesítsék előnyben az elektronikus felhasználási lehetőségeket.

A járványügyi helyzetre való tekintettel – amennyiben a gazdálkodó és a növényvédelmi szakirányító még nem kötötte meg egymással az idei vegetációs időszakra vonatkozó növényvédelmi szerződést – a hatóságok elfogadják és hitelesnek tekintik az egyértelmű szándékot igazoló elektronikus levelezést is. Fontos, hogy a felek a hagyományos szerződés jogszabályban előírt tartalmi elemeit szerepeltessék az elektronikus levelezésükben is.

A hatályos rendelkezések szerint, a szakirányítónak a növényvédelmi szolgáltatásra vonatkozó szerződés megkötését az előírásoknak megfelelő adattartalommal, elektronikus úton is be kell jelentenie a Nébih által működtetett internetes felületen. A feltöltésre 15 napos türelmi időt határoz meg a jogszabály, de jelen helyzetben a hatóság elfogadja az utólagos feltöltést is.

Nem fogadható azonban el a növényorvosi vény utólagos kiállítása – hívja fel a figyelmet a Nébih. Ennek oka, hogy a vény nem elsősorban a vásárlási jog átruházását jelenti, hanem olyan felelősséget keletkeztet, amit – az ehhez szükséges felsőfokú növényvédelmi ismeretek hiánya miatt – nem lehet a gazdálkodókon számon kérni.

Ezért azt kéri a hatóság, hogy a koronavírus-járvánnyal összefüggő korlátozások időszakában elsősorban az elektronikus növényorvosi vényt vegyék igénybe, ami már minden növényorvos és növényvédőszer-forgalmazó számára elérhető, használata gyors és nem igényel személyes kontaktust. A rendkívüli helyzetre való tekintettel ugyanakkor elfogadható a papíralapú vény szkennelt verziója is, hiszen a vény eredeti példányát – az esetleges későbbi ellenőrzések miatt – meg kell őrizni.

További könnyítést jelenthet, hogy a hatóság ellenőrzései során elfogadja, ha nem a felírt készítményt, hanem azonos hatóanyagú, az adott kultúrában és károsítóra engedélyezett készítményt szolgál ki a forgalmazó. Ennek feltétele a vényt kiállító növényorvos hozzájárulása a vényen a helyettesítő készítmény kiadásához. A korábbi gyakorlat szerint legfeljebb 3 szert lehetett megnevezni helyettesítésre, ez most nevesítés nélkül korlátlan lett - tartalmazza a tájékoztatás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!