Így használja a növényvédő szereket az akg-s területeken 2018-ban!

Agro Napló
A Vidékfejlesztési Program akg-s pályázati felhívásban rögzítettek szerint az irányító hatóság közzétette az intézkedésben résztvevő területeken 2018-ban nem, vagy esetenként megkötésekkel alkalmazható növényvédőszer-hatóanyagok, valamint az azokat tartalmazó növényvédő szerek körét.

A VP akg-s pályázati felhívások alapján a növényvédőszer-használat az alábbi tematikus előíráscsoportok esetén korlátozásokhoz kötött.

A korlátozások:

  • MTÉT túzokvédelmi, valamint az MTÉT alföldi madárvédelmi szántó szántó tematikus előíráscsoportok esetében tilos a rovarölő szerek alkalmazása, kivéve repce, mustár, illetve olajretek rovarirtását.
  • MTÉT kékvércse védelmi illetve az MTÉT hegy- és dombvidéki madárvédelmi szántó tematikus előírás csoportokba bevitt területeken tilos a rovarölő szerek alkalmazása.
  • Az MTÉT szántó tematikus előíráscsoportok egészében tilos a rágcsálóirtó szerek és talajfertőtlenítő szerek alkalmazása.
  • A horizontális szántó, az erózió-érzékeny szántó, a belvíz-érzékeny szántó, az aszály-érzékeny szántó tematikus előíráscsoportok, valamint az MTÉT túzokvédelmi szántó, MTÉT kékvércsevédelmi szántó, MTÉT alföldi madárvédelmi szántó, MTÉT hegy- és dombvidéki madárvédelmi szántó tematikus előíráscsoportokban szereplő területeken a tiltott, illetve korlátozással használható növényvédőszer-hatóanyagok listáját az 1/a táblázat tartalmazza.
  • Horizontális ültetvény tematikus előíráscsoportban a tiltott, illetve korlátozással használható növényvédőszer-hatóanyagok listáját az 1/b táblázat tartalmazza.
  • A MTÉT túzokvédelmi, a MTÉT kékvércsevédelmi, az MTÉT alföldi madárvédelmi és az MTÉT hegy- és dombvidéki madárvédelmi szántó tematikus előíráscsoportok esetében a tiltott (nem használható) rovarölő hatóanyagok és növényvédő szerek jegyzékét az 1/c táblázat tartalmazza.
  • Az 1/c számú táblázat csak az 1/a számú táblázattal és a pályázati felhívás előírásaival együtt alkalmazható.
  • Azon hatóanyag használata, amelyik a táblázatban külön jelölés nélkül szerepelnek, tiltottak. A megjelölt hatóanyagok a jelölés szerinti korlátozással használhatóak, de minden esetben be kell tartani az adott hatóanyagot tartalmazó készítmény engedélyokiratában foglaltakat.

Fontos! Amennyiben az agrár-környezetgazdálkodási kifizetéssel érintett területen EFA területet kíván elszámolni, a fent meg nem jelölt növényvédőszer-hatóanyagok, és az azokat tartalmazó növényvédő szerek használata sem megengedett!

Fontos! Zárlati károsítók megjelenése esetén a kedvezményezett a megjelölt tematikus előíráscsoportokban a területileg illetékes megyei kormányhivatalok szakmai javaslata alapján a NÉBIH engedélyező hatóságának az engedélye szerint naptári évenként egyszeri alkalmazásra felhasználhatják a környezetkímélő besorolásba nem került növényvédőszer-hatóanyagokat.

Fontos! A táblázatban nem szereplő, azaz nem tiltott hatóanyagok sem alkalmazhatóak abban az esetben, ha kötelező vagy választható elemként a pályázati felhívás növényvédőszer-használat tiltását fogalmazza meg, mint pl. növényvédőszer-mentes tartós zöldugar/méhlegelő szegély, zöldugar, 3-6 méter széles növényvédőszer-mentes táblaszegély.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!