Így ballagtak a mezőgazdászok (+FOTÓ, VIDEÓ)

Agro Napló
Számos mezőgazdasági iskolában sajátos hagyományai alakultak ki a ballagásnak. Ezekből válogattunk olvasóink által beküldött fotók és videók segítségével,

Sok városban, például Csornán, Tatán és Hajdúböszörményben a ballagást megelőző napon, a bolondballagás keretében tartják meg a traktoros felvonulást a városban.

Csorna

Hajdúböszörmény

Tata

Jánoshalma

A jánoshalmi FM ASzK Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium idén újra megrendezte a már harminchat éves hagyománnyal rendelkező, gépfelvonulással egybekötött ballagását. Bár nem tervezték, idén is csúcsot döntött a részt vevő járművek száma.

Míg az elmúlt évi ballagáson 121 felvonuló géppel új rekordot értek el, most viszont ezt is túlszárnyalták: 122 járművel búcsúztak el a végzős diákok az iskolájuktól, egyben új magyarországi rekordot állítottak fel. A traktoros felvonulás igazi látványosság, a jánoshalmi utcák mellé legalább ezer nézőt vonzott.

További fényképek és videók MezőgépÉSZek csoportunkban a Facebookon!

Kaposvár

A kaposvári Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskola végzős diákjai fogatos, valamint traktoros felvonulással búcsúztak diákéveiktől a ballagás napját megelőző délután. Az iskola tanulói öt évvel ezelőtt újítottak fel ezt a régi hagyományt, idén 28 traktor és erőgép alkotta a konvojt. A felvonuláson készült videóért kattintson!

A megszokott, konzervatív ballagási öltönyök és ruhák között üde színfolt a lovászok ünneplő lovaglóruhája. A lovászok bemutató gyakorlatát az érdeklődők a Kaposvári Egyetem fedeles lovardájában tekinthettek meg a ballagási ünnepély után.

Karcag

A karcagi Szentannai Sámuel Középiskola és Kollégium több évtizedes hagyománya, hogy ballagó diákok elbúcsúznak a várostól. A ballagási menet hintókból, személygépkocsikból és erőgépekből áll. 

A városi ballagás után az iskolától is elbúcsúznak a végzősök. Régre visszanyúló szokás, hogy régi tanépületük padozatát fűvel borítják be.

Az ünnepség során a végzős osztályok képviselői búcsúbeszédet mondanak, emlékszalagot kötnek iskolánk zászlajára, átadják szakmájuk jelképeit a 11. évfolyamos tanulóknak. Több évtizedes szép hagyomány, hogy az Alma Mater meghívja az 50 éve végzett diákjait, akik díszoklevélben részesülnek. A ballagási ünnepség végén jutalmak átadására kerül sor.

 

Ide kattintva további fotókat nézhet meg a karcagi ballagásról!

Pétervására

A pétervásárai traktoros ballagás idén egy váratlan romantikus eseményt is tartogatott, ugyanis az egyik ballagó diák egy bálázógépre írt üzenettel kérte meg szerelme kezét. A képen látható, ahogy lehull a lepel az üzenetről.

További képek a pétervásárai traktoros ballagásról ide kattintva!

Kenderes

Elbúcsúztak iskolájuktól a Kenderesi Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium gazda, lovász, szakács, állattartó, mezőgazdasági gépjavító és mezőgazdasági gépész tanulói is, összesen 88 diák. Hagyományaiknak megfelelően a ballagás lovas és traktoros felvonulással kezdődött. A várostól búcsút vettek a végzősök és egyben élményt nyújtottak felvonulásukkal a település lakóinak. A traktoros felvonulást az iskola lovasai, fogathajtói vezették fel.

Kenderes utcáin 42 traktor vonult végig, a traktorok munkagépeket és pótkocsikat is vontattak. A pótkocsikban, a traktorokban volt ülő-és „állóhely” is, így minden ballagó diák helyet kapott a felvonuláson.

Kenderesen a rekord abban született, hogy az erőgépek 70%-át a végzős diákok családi gazdaságai, illetve mezőgazdasági vállalkozók, mezőgazdasági Kft.-k biztosították. A traktorok „lábon érkeztek” a környező településekről, még Békés és Hajdú-Bihar megyéből is.

Pápa

A Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola diákjai a pápai hagyományoknak megfelelően városi és iskolai ballagási ünnepségen is részt vettek. További képek a pápai városi ballagásról ide kattintva!

Az iskolai ballagás keretében a végzős osztályok megkoszorúzzák az iskola névadója, Batthyány Lajos szobrát. További képek a pápai mezősök ballagásáról ide kattintva!

Az alábbi iskolákból találtunk még traktoros ballagásról készült videókat a youtube-on:

Csongrád

Örkény

Szekszárd

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sikeresen zárult az idei AGROmashEXPO

Sikeresen zárult az idei AGROmashEXPO

Sikeresen zárult a hétvégén az idei 38. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítás, valamint a 10. AgrárgépShow Mezőgazdasági Eszköz-...

Sikerszakma lett az agrárgépészet

Sikerszakma lett az agrárgépészet

Öt év alatt 70 százalékkal nőtt az agrárgépész szakmát választó diákok száma. A legtöbben a versenyképes jövedelem, a csúcstechnológiás gépek és a ter...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!