Ígéretes partnerünk az agrárkereskedelemben Japán

Agro Napló
Állategészségügyi kérdésekről és a kétoldalú mezőgazdasági kereskedelmi kapcsolatok élénkítésének lehetőségeiről egyeztetett hivatalában Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Taniai Maszaaki a japán Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati Minisztérium állam-miniszterével – tájékoztatott az agrártárca.

A kelet-ázsiai ország delegációja a 78. OMÉK-ra érkezett, amelyen Japán a partnerország.

Japán és Magyarország között hosszú idő óta fennálló kereskedelmi és kulturális kapcsolatok tovább erősödhetnek, ehhez kiváló alkalmat nyújt japán gasztronómiai és kulturális hagyományainak bemutatása az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon. Japán az Európai Unión kívüli országok között a legfontosabb partnerük, a japánba irányuló agrár-exportunk értéke tavaly 126 millió euró, mintegy 38 milliárd forint volt.

A Földművelésügyi Minisztériumban tartott tárgyaláson Fazekas Sándor ígéretet tett arra, hogy a szigetországból származó termékekkel kapcsolatos korlátozás feloldását Magyarország támogatja.  A két ország állategészségügyi hatóságai közötti jó kapcsolatnak köszönhető, hogy a madárinfluenza miatti kereskedelmi zárlatot Japán az elsők között oldotta fel.

A mangalicahús japánban igen keresett, emellett a hazai méz és meggyexport növelésének lehetőségeit is megvizsgálják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!