Idén kevesebb halat állítunk elő

Agro Napló
Kevesebb halat termeltek idén, mivel a tógazdaságok megszenvedték az időjárás kiszámíthatatlanságát – mondta a Magyar Hírlapnak Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) szóvivője. Beszélt arról is, továbbra is nagy az igény a magyar halra.

A megszokott teljes évi hazai haltermelés mennyisége 24-26 ezer tonna körül mozog, amit az idén az időjárás miatt nem tud teljesíteni az ágazat, ráadásul eleve halhiánnyal indult az év - mondta a Magyar Hírlapnak Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) szóvivője. Az aszály rendkívül rosszul érintette a haltermelő-ágazatot, mivel a növények még csak-csak elvannak kevesebb vízzel a melegben, a halak azonban megsínylik a meleg, aszályos időszakot. Márpedig nyáron jelentős, napi másfél-két centiméter párolgás következett be halastavainkban - tette hozzá. A hőség és a rendszertelen, helyenként óriási mennyiségű csapadék kiszámíthatatlan váltakozása pedig labilissá tette a halastavak oxigénháztartását, és néhol jelentős halpusztulásokhoz vezetett.

Ugyanakkor – folytatta – komoly igény mutatkozik a magyar halra, hiszen kiváló minőségű a pontyunk, amit elismernek a tőlünk vásárló külföldiek is. Románia, Németország és Lengyelország az elmúlt három évben nálunk vásárolta fel a karácsonyi halszükségletét, annak ellenére, hogy ezek az országok jelentős tengerihal-állománnyal rendelkeznek. Lévai a lapnak hozzátette azt is, az áfacsökkentés hatása is, hogy 10-12 százalékkal növekedett a belföldi forgalom.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!