Idén is elindult a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program

Agro Napló
A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program valamennyi magyar számára a nemzeti összetartozásnak és az összefogásnak egy különleges módja, a Kárpát-medencében élő magyar gazdák összefogása révén – mutatott rá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke az esemény idei programismertető sajtótájékoztatóján július közepén Budapesten.

Győrffy Balázs elmondta: a világban és itt a Kárpát-medencében élő magyarság összetartozásának erősítését, támogatását számtalan program segíti, ezek közül az egyik, kiemelkedően jelentős a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program, amely az egész Kárpát-medencét átölelő jelentős nemzeti üggyé vált az évek folyamán.

Hozzáfűzte: „Büszke vagyok a magyar gazdatársadalomra, akik nélkül ez a nemes kezdeményezés ma nem valósulhatott volna meg. Köszönöm mindenkinek, aki ezt segítette és kívánom, hogy idén a tavalyinál is több magyar gazdálkodó érezhesse át a jótékonykodás felemelő érzését” – mondta a NAK elnöke a program indító sajtótájékoztatóján.

Tájékozatott arról is, hogy a NAK 2013-ban csatlakozott – az akkor már két éve tartó – programhoz, és ehhez a sikertörténethez a köztestület is hozzájárult. Felidézte: a program elő évében, 2011-ben még csak 10 tonna búza gyűlt össze, ám azóta ez a mennyiség folyamatosan növekszik, és már meghaladja 500 tonnát. Az idén 600-700 tonnányi összegyűjtött gabonára számítanak. Most már nem is igazán a mennyiség növelése a cél – ugyanis ez elegendő a mintegy 80 ezer rászoruló számára -, hanem az, hogy minél több gazda adja össze a gabona szemeket – tette hozzá.

A gazdaember jó cél érdekében örömmel adakozik lehetőségeihez mérten, hisz tudja, hogy ezáltal az elkövetkező nemzedékek számára is olyan követendő utat mutat, amelynek segítségével, szorgalommal és emberséggel szolgálják nemzetüket. Köszönet ezért minden adományozónak és mindenkinek, aki e nemes szándékok és törekvések megvalósításában közreműködött. A Magosz és tagsága idén is mindent megad ahhoz, hogy sikeres legyen a program – hangsúlyozta Jakab István, az Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke, az Országgyűlés alelnöke.

A Magosz elnöke kitért rá: a magyar kormány az alaptörvény szerint felelősséget visel minden magyarért éljen bárhol a világon. A magyar kormány mindent megtesz azért, hogy megfelelő gazdasági erő legyen a határon túli magyarság számára, ott, ahol ők élnek, és kell, hogy boldoguljanak. A civilszféra pedig feladata pedig az, hogy hatékonyan támogassa ezeket a törekvéseket, olyan kezdeményezésekkel, mint a Magyarok Kenyere Program és olyan térségekben segítsen, ahol erre szükség van.

Az idén minden eddiginél szélesebb körben, a Kárpát-medence teljes magyar gazdatársadalmát bevonva szervezi meg a NAK és a Magosz a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programot. A jótékonysági kezdeményezés célkitűzése, hogy a Kárpát-medence segítőkész magyar gazdái búzájuk egy részét nemzeti összefogással a határon innen és túl élő, rászoruló magyar gyermekek ellátására adományozzák.

A program támogatottsága évről évre növekszik, az adományozók száma pedig tavaly minden eddigi rekordot megdöntött: a 19 magyarországi megyéből és a 12 határon túli régióból 5019 személy adományozott; a határon túli adományozók száma meghaladta a 2000 főt. Szintén örömteli dolog, hogy az összegyűjtött búzaadomány mennyisége már második éve lépte túl a 600 tonnát, amely 80 000 rászoruló gyermek részére biztosít magyar kenyeret. A felajánlott búzából készült liszt nagy részét minden évben a program kiemelt kedvezményezettjei kapják, de a korábbi évekhez hasonlóan újabb karitatív szervezetek is csatlakozhatnak.

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programot 2019-ben minden eddiginél szélesebb körben, a Kárpát-medence teljes magyar gazdatársadalmát bevonva szervezi meg a NAK és a Magosz. A NAK eleinte stratégiai partnerként, 2015 óta pedig már főszervezőként vesz részt az egész éves rendezvénysorozaton. A Magyar Örökség díjas Program társadalmi bázisa az elmúlt években tovább erősödött, amit a felajánlók száma mellett egy másik dolog is bizonyít: a Magosz átvette a Magyarok Kenyere Program lebonyolítási jogait, egyben a Magyarok Kenyere Alapítványt is, amelynek kuratóriumában mostantól határon túli személyek is helyet foglalnak. A sajtótájékoztatón is jelen volt Gergely István, az alapítvány kuratóriumának erdélyi tagja. Az összegyűjtött búza összeöntésére a tervek szerint augusztus elején kerül majd sor.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kezdődik az idei Magyarok Kenyere program

Kezdődik az idei Magyarok Kenyere program

Az idén is útjára indítják a szervezők a tíz éves múltra visszatekintő Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programot – közölte a Magyar Gazdakörök é...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!