Idén 45 hibridet tettek próbára, kimagasló termésátlagokkal

Agro Napló
Véget ért az idei kukorica posztregisztrációs fajtakísérlet, amely kiváló eredményeket hozott. Az ország 11 idén 45 hibridfajta szerepelt a kínálatban, a vizsgálatukat pedig négy éréscsoportban végezték el. A kukorica és a búza után pedig várhatóan a repcét is hasonló módon és módszerrel vizsgálják majd.

Ebből „táplálkozunk”, ez alapján választunk – mondta Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mezőgazdaságért felelős alelnöke a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) és a Vetőmag Szövetség és Terméktanács (VSZT) által létrehozott Fajtainnovációs Tanács 2018. november 27-i ülésén, jellemezve így a kukorica posztregisztrációs fajtakísérlet jelentőségét. A tanácskozáson egyúttal – a hagyományoknak megfelelően – elvégezték az idei kukoricakísérlet visszakódolását, azaz minden érintett megtudhatta, hogy az általa nevezett kukoricafajta milyen eredményt ért el.

A GOSZ és a VSZT 2007-ben kezdte el a búza mellett a kukorica posztregisztrációs fajtakísérleteket is. A két szervezet közös célja, hogy az objektív eredmények birtokában a gazdák kipróbált, megfelelő mennyiség és ismert minőség elérésére képes fajták közül választhassák ki a számukra legmegfelelőbbet. A kezdeményezéshez – anyagi és szakmai támogatást nyújtva – 2018. július 31-én csatlakozott Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is.

Az általános tapasztalatok ismertetés előtt Takács Géza, a VSZT elnöke megjegyezte, a kísérletben saját nemesített fajtájukkal részt vevő gazdálkodók minden évben izgalommal várják az eredményhirdetést, ami szerinte egyúttal kiváló visszaigazolás a tevékenység hasznosságáról. Hozzátette, a közös munka híre eljutott a határon túlra is, külföldről van érdeklődés a magyar módszer iránt.

Már a konkrétabb tapasztalatokat ismertette Joszt-Takács Nóra, a NÉBIH referense. Mint mondta, a kukorica posztregisztrációs fajtakísérlet az ország 11 pontján zajlott és idén 45 hibridfajta szerepelt a kínálatban – amit hét fajtatulajdonos ajánlott fel –, a vizsgálatukat pedig négy éréscsoportban végezték el. Hozzátette, az idei hektikus időjárás nagyban befolyásolta az eredményeket, különösen Vas és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben vetette vissza a termésmennyiséget. A szakember kiemelte, míg a kukorica idei országos termésátlaga 8,29 tonna/hektár, addig a kísérleti helyszíneken az átlag 12,69 tonna/hektár volt, illetve az adott megyei termésátlagok is kisebbek voltak az adott megyei kísérleti ponton mért termésátlaghoz képest.

A kísérlet részletes eredményeit hamarosan közzéteszi a VSZT saját honlapján, ami onnan letölthető lesz, egyúttal ezt a NAKlap következő számában is megtalálhatják majd a gazdálkodók. Az ünnepélyes eredményhirdetést a GOSZ tartja meg majd a 2019. januári Agromashexpo keretében. Az eredmények birtokában pedig a GOSZ, a VSZT és a NAK ajánlati fajtajegyzéket állít össze a kukoricatermesztők számára.

A szervezők tájékoztatása szerint a búza és a kukorica után harmadik növényfajként várhatóan a repcét is bevonják a posztregisztrációs fajtakísérletbe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!