Húsvétra még bőséges a primőrkínálat

Agro Napló
Bőségesen van korai termésű, hazai primőr zöldség itthon a boltokban, az aszály ugyanis nem befolyásolja ezeknek a zöldségeknek a termelését – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti osztályának elnöke.

Az aszály a primőr zöldségekre szerencsére nincs olyan hatással, mint a szabadföldön termelt gabonafélékre, vagy például a borsóra - mondta az InfoRádió kérdésére Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti osztályának vezetője. A paprikát, paradicsomot, retket a húsvét előtti időszakban fedett helyen termesztik, ahol a vízellátás is megoldott.

Mártonffy Béla hozzátette, mivel idén kicsit korábban kezdődött a szezon, és mivel az előző évhez képest most több a fény, ezért bőséges a kínálat primőr zöldségekből.

Arra a felvetésre, hogy az erős kínálat lejjebb viheti-e az árakat, az osztályvezető ezt válaszolta: a paprikát stabil áron kínálják a piacon, míg a magyar fóliasátrak alól kikerülő retek, saláta és hagyma esetében az látszik, hogy olyan áremelkedés, mint a tavalyi, idén nem tapasztalható. A paradicsomoknál sem nőtt kiugróan az ár, és a szakember reményei szerint a későbbiekben még csökkenhet is.

Mit visz el az aszály?

Az elmúlt hét hónapban nem esett jelentős mennyiségű csapadék; ez látszik is a földeken, nagyon ki vannak száradva, a vízhiány, ami kialakult a talaj felső 50 centiméteres rétegében, az már felér kéthavi csapadék mennyiségének hiányával - közölte az InfoRádióban Török László meteorológus.

A Dunántúl nyugati része, vagyis az Alpokalja kivételével mindenütt nagy a csapadékhiány - tette hozzá az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatása, és további pozitív hírekkel sem tud szolgálni. "Érkeznek ugyan frontok a héten, de komolyabb, nagyobb mennyiségű csapadékot ezek nem hoznak" - tette egyértelművé Török László, aki szerint legkorábban a hét végén várható számottevő eső.

A most látszó adatok szerint a kiesett csapadékmennyiség felét pótolhatja a lehulló csapadék.

A gabonáknál egymillió tonnás kiesés lesz

Az aszály miatt a búza és a repce harmada lett csak jó minőségű, ez jóval elmarad az elmúlt öt év 50-55 százalékos átlagától - közölte a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Petőházi Tamás szerint a probléma azzal kezdődött, hogy a gazdák ősszel csak porba tudták elültetni a búzát és a repcét. Ezután a téli időjárás sem hozta meg a várt csapadékmennyiséget. Emiatt millió tonnás kiesésre lehet számítani.

Mivel országos átlagban 100 milliméternyi csapadék hiányzik a talajból, ezért egyhetes áztató esőre lenne szükség.

Tartós vízhiányos időszak és hosszabb öntözési idény

Április elsejétől tartós vízhiányos időszakot hirdetett meg az Agrárminisztérium. A tárca parlamenti államtitkára, Farkas Sándor az InfoRádiónak elmondta: emellett az országos aszályhelyzet miatt meghosszabbítják az öntözési idényt is, amely október végégig tart.

A helyzetet jól illusztrálja, hogy az elmúlt nyolc hónapban, tavaly nyár óta érdemleges, nagy csapadékot az Alföld jelentős részét például nem mértek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nehezen enyhül az aszály

Nehezen enyhül az aszály

Bár az elmúlt napokban hosszú idő után már érkezett csapadék hazánk területére, ennek mennyisége azonban csak kis területen érte el a kívánatos szinte...

Szárazság pusztít Lengyelországban

Szárazság pusztít Lengyelországban

Egyre kiterjedtebb a Lengyelországban pusztító szárazság, amely várhatóan komoly gondokat okoz a mezőgazdaságnak, a helyzet tavasz óta sokat romlott –...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!