Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Agro Napló
Egy felmérés szerint a franciák 79 százaléka úgy véli, hogy az élelmiszerek árthatnak az egészségüknek. Ez csak tovább ösztönözte, hogy az egyik legnagyobb francia zöldség-gyümölcs termelői szervezet, a Rougeline kezdeményezésére 7 taggal 2017 áprilisában útjára indult a Nulla növényvédőszer-maradék elnevezésű mozgalom.

A céljuk az volt, hogy mindenkinek lehetősége legyen egészséges zöldséget-gyümölcsöt vásárolni, ne veszélyeztessék a fogyasztók egészségét, nem mellesleg, a vegyszerfelhasználás visszaszorításával a környezetet is védjék.

Nem utasítják el teljesen a növényvédőszer-használatot, így a kezdeményezést a hagyományos és a biogazdálkodás közötti harmadik útként definiálták - olvasható az elelmiszer.hu oldalon.

A közösséghez mind több termelői szervezet csatlakozott, jelenlegi 47 tagja adja a francia zöldség-gyümölcs termelés több mint 10 százalékát, és mintegy 3000 termelőt tömörít. Közülük 200 termelő forgalmaz  Nulla növényvédőszer-maradék logóval ellátott árut, és további száz készül rá. Eddig 25 fajt értékesítenek a logóval, és idén további húszegynéhány fajjal bővül a kínálat.

Szeretnék tovább népszerűsíteni a mozgalmat, ezért tájékoztató videókat tettek közzé a közösségi médiákban. A hitelesség érdekében kertészek is elmagyarázzák, hogy agrotechnika eszközökkel, például mechanikai gyomirtással, hasznos élő szervezetek bevetésével, ellenálló fajták termesztésével, természetesen anyagok kijuttatásával érik el, hogy a lehető legkevesebb vegyszert kelljen használniuk a zöldség- és gyümölcsállományokban.

A fogyasztók mindinkább keresik a Nulla növényvédőszer-maradék logóval ellátott termékeket, és magasabb árral honorálják a termelők odafigyelését. Így a hagyományos termelésről biogazdálkodásra átállni szándékozók közül is többen kapcsolódtak már a közösséghez az átállási időszakban. 

Az egészségükért aggódó fogyasztók elvárásainak megfelelően, a Nulla növényvédőszer-maradék jelölés szavatolja, hogy a termékben a kimutathatósági határérték fölött valóban nincs szermaradvány, azaz a legtöbb hatóanyag esetében ez nem haladja meg a kilogrammonként százezred gramm nagyságrendet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!