Hiába az aszály, nincs könnyítés a zöldítés feltételeiben

Agro Napló
Az Európa-szerte tapasztalható időjárási szélsőségek következtében az Európai Bizottság az aszály által nagymértékben sújtott tagországok kezdeményezésére júliusi döntése értelmében engedélyezte az érintett tagállamok gazdálkodói részére, hogy a zöldítési előírások közül két előírás esetében átmeneti felmentést kaphassanak azok teljesítése alól. Magyarország ugyanakkor nincs az érintett országok között – hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium.

Tekintettel arra, hogy az érintett tagállamokban az aszály leginkább a takarmánybázist veszélyezteti, a felmentés lehetőséget ad arra, hogy a terménydiverzifikációs előírás és az EFA kötelezettség tekintetében figyelembe vett parlag területeket takarmánytermesztésbe vonhassák, pótolva így a hiányzó takarmánymennyiséget. A zöldítési előírások betartása alóli mentesülés tehát nem általános érvényű sem az előírások, sem az érintett tagállamok vonatkozásában.

Magyarországon eddig ilyen jellegű igény nem fogalmazódott meg, így a gazdálkodóknak teljes mértékben be kell tartaniuk a hatályos 10/2015. (III.13.) FM rendeletben foglalt zöldítési előírásokat. A minisztérium közleménye kiemeli ugyanakkor. hogy a parlagra vonatkozó kötelező pihentetési időszak hazánkban augusztus 31-ig tart.

A közvetlen- és vidékfejlesztési támogatásokra vonatkozó előleg összegének megemelésére és előrehozására az eddig is alkalmazott, a tagállam kérésére engedélyezett szabályok vonatkoznak. A megemelt előlegfizetési szándékukat a tagállamoknak 2018. július 27-ig kellett bejelenteniük, melyet Magyarország megfelelő indokokkal alátámasztva meg is tett. Az emelt összegű előleg továbbra is 70% a közvetlen támogatások, illetve 85% a vidékfejlesztési intézkedések esetében, tehát nincs szó még további emelésről. Az előleg kifizetése a korábbi években megszokott gyakorlat szerint október 16. és november 30. között történik.

Mindezek mellett a Bizottság érzékeli az aszályhelyzet fokozódását, ezért a kedvezőtlen mezőgazdasági körülmények súlyosságára vonatkozó tagállami visszajelzések alapján mérlegeli, hogy szüksége-e további lépéseket tennie a helyzet kezelése érdekében.

További felvilágosítást, illetve kérdések esetén a Magyar Államkincstár Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Ügyfélszolgálata, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara munkatársai adnak tájékoztatást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!