MENÜ

Hetven éve a gyümölcs- és dísznövény-termesztés szolgálatában

Agro Napló 2021.10.27.

Az egykori Kertészeti Kutatóintézet alapításának 70 éves évfordulója alkalmából tartott sajtótájékoztatóval egybekötött jubileumi rendezvényt a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézete Budapesten a Herman Ottó Intézetben október közepén.

 

A szakmai előadásokkal színesített rendezvényen bemutatzák Magyarország legnagyobb, kifejezetten gyümölcstermesztési kutatással foglalkozó intézetének az elmúlt hét évtizedet felölelő jubileumi kiadványát is.

Az ünnepségen Gyuricza Csaba professzor, a MATE rektora, aki az egységes szakmai működésben látja az agrárszektor fellendülését, amiben fontos szerepet kap az általa irányított felsőoktatási intézmény is, kiemelte: „elmondhatjuk, hogy újra egységes irányítás alatt van a magyar kertészeti oktatás és kutatás. Ez óriási lehetőség az egész ágazat számára, hiszen, amellett, hogy büszkék lehetünk a múltunkra, az eredményeinkre, amelyekre építkezhetünk, több perspektívát kínál a jelen. Rengeteg feladatot kell megoldanunk. Az elmúlt pár évtizedben alapvető hungarikumnak tekintett termények esetében exportőrökből importőrök lettünk, ami nincs arányban azokkal az adottságokkal, lehetőségekkel, amikkel a magyar kertészeti ágazat rendelkezik. Ahhoz, hogy a tendencia megforduljon, összefogásra van szükség. Elkerülhetetlen a kormányzati szerepvállalás, de az ágazati szervezetek, a kutatás és az oktatás csak együttesen tud tartós eredményeket elérni.”

 

mate_hetven_év_a_krtészetért_kép_11

 

A rektor szavait erősítették Tarpataki Tamásnak, az agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkárnak mondatai is, aki többek között arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy „itt nem pusztán névváltoztatásról volt szó. A szervezeti forma alapvetően tud meghatározni képességeket és lehetőségeket. Az új egység olyan lehetőségeket teremt az oktatás és kutatás számára, amelyek eddig nem voltak adottak.”

 

mate_hetven_év_a_krtészetért_kép_12

 

Mint mondta, példa nélküli agrártámogatási programot dolgozott ki az Agrárminisztérium: így a következő költségvetési ciklusban háromszor annyi vidékfejlesztési forrás fog rendelkezésre állni a magyar agrárium, azon belül a kertészet számára is, mint eddig.

„Ez egyrészt óriási lehetőség, másrészt felelősség, de ezt ki kell tudni használni. Annak érdekében, hogy ezek a források megfelelő módon kerüljenek ki- és felhasználásra, a kormány létrehozott egy Vidékfejlesztési Kormánybizottságot, amelynek feladata a szakpolitikai célok mellett az átfogó agrárfejlesztési koncepciót tartalmazó programok össztársadalmi hasznosulásának biztosítása.” - közölte a helyettes államtitkár.

A Kertészettudományi Intézet igazgatója, Helyes Lajos az egykori és jelenlegi dolgozókban meglévő szakma szeretetének töretlen voltát hangsúlyozta. Mint mondta: „rengeteg minden változott a kertészeti technológiák területén, különösen az utóbbi 10-15 évben, de ami állandó, az a gyümölcs- és a dísznövénykertészet szolgálata. Ma sem lehet más célunk, mint hatékonyan együttműködni az oktatás és kutatás területén.”

 

mate_hetven_év_a_krtészetért_kép_14

 

Az igazgató röviden ismertette az intézet szervezeti felépítését. Az intézet munkája jelenleg három fő ágazatra épül: zöldségtermesztés, gyümölcstermesztés, valamint a gyógy- és aromanövények. Négy campus (Budán, Keszthelyen, Gödöllőn és Gyöngyösön) három tanszékén oktatási, két kutatóközpontjában - a Gyümölcstermesztési Kutatóközpont három telephelyén (Fertődön, Budatétényben és Cegléden) és a Zöldségtermesztési Kutatóközpont két telephelyén (Kalocsán és Szegeden) - kutatási feladatokat lát el – foglalta össze az intézetben végzett munka lányegét.

A rendvényen Preininger Éva, a Gyümölcstermesztési Kutatóközpont Budatétényi Kutatóállomásának vezetője bemutatta a 70 év a gyümölcs- és dísznövény-termesztés szolgálatában – Budatétény – Érd című jubileumi kiadványt, amely az elmúlt hét évtized történetét, kutatásait és eredményeit dolgozza fel – olvasható a MATE honlapján közreadott összefoglalóban.

 

mate_hetven_év_a_krtészetért_kép_15